2016. november 23., szerda

Túrós rózsa

Sok fajta túrós virág receptet olvastam, láttam már. Mindenki a saját képére, ízlésésre formálja.
Az én receptem a következő:


Hozzávalók:

50 dkg finom liszt
1 dl olaj
csipet só
3 evőkanál cukor
2 dkg élesztő
2 dl tej
2 evőkanál görög joghurt  (lehet egyszerű natúr joghurt is)
1 tojás sárgája

25 dkg tehéntúró
2-3 evőkanál cukor
csipet só 
1 tojás sárgája
1 csom. vaníliás cukor
1 narancs reszelt héja


Az élesztőt kevés langyos tejben megfuttatom. A liszthez adom az összes hozzávalót és sima tésztát gyúrok belőle. Kb. 30-40 perc alatt megkel a tészta. Közben a túró tölteléket elkészítem. Egész egyszerűen villával összetöröm a túrót és a többi összetevővel kikeverem. Legtöbbször a túrós süteményeket citrommal ízesítjük,  Most narancs héjat tettem hozzá, így még különlegesebb aromája és illata van a "rózsának".

A megkelt tésztát 12 részre osztottam és golyókat gyúrtam belőlük, majd kör alakúra nyújtottam.
A kis kör tésztákat négy helyen  bevágtam úgy, hogy a közepén ép maradjon, majd ide kb. teáskanálnyi tölteléket tettem. A tészták 2-2 szemben lévő részét hajtottam fel. Lehet több részre is vágni a tésztát és sorban felhajtogatni a "szirmokat". A tepsiben még 15 percet pihentettem, majd tojással megkentem és 180 fokos sütőben sütöttem.

Jó étvágyat kívánok!
CsillaG sütöde





2016. november 21., hétfő

Diós-lekváros dupla csiga

Nem oly rég a megszokott  kakaós csigát sütöttem, de gondoltam egyet és a felét dióval és házi lekvárral töltöttem, így kétféle ízben készült. Az eredménye az lett, hogy a diós sokkal hamarabb elfogyott és a lányom közölte, hogy ilyet süthetnél megint. :-) 



Hozzávalók:

40 dkg finom liszt
4 evőkanál cukor
csipet só
0,75 dl olaj
1 tojás sárgája
6 dkg élesztő
2 dl tej

kb. 15 dkg cukros dió
barack lekvár

Az élesztőt kevés tejben felfuttatom, majd a többi hozzávalóval összegyúrom. Hagyom pihenni 
30-40  percig, majd kétfelé veszem, így két tekercs fog készülni belőle. A nyújtott tésztát megkenem lekvárral, majd megszórom cukorral kevert dióval. A tésztát két oldalról tekerem, hogy a közepén találkozzanak. 1,5 cm széles darabokra vágom és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, majd tojással megkenem. 200 fokos sütőben a kívánt szín eléréséig sütöm.

Jó étvágyat kívánok!
CsillaG sütöde


2016. október 29., szombat

Mogyorós-csokis zabpehely keksz

Az utóbbi időben ez a keksz a kedvencünk. Az alapreceptet többféle módon variálom. (csoki, napraforgómag, aszalt gyümölcsök, mogyoró)
Ebből a mennyiségből kb. 40-45 db keksz készül.


Hozzávalók:

20 dkg zabpehely
6 evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt vagy zabliszt
20 dkg barna cukor
2 kávéskanál sütőpor
2 kávéskanál fahéj
2 kávéskanál gyömbér
20 dkg puha vaj 
2 db tojás
2 marék sós földimogyoró (Igen, sós. Sokkal finomabb, mint sótlan mogyoróval, istenien kiemeli a csokoládé ízét)
10 dkg 70 %-os étcsokoládé

A száraz anyagokat összekeverem, a csokit darabolom, a mogyorót durvára vágom, majd mehet hozzá a tojás és a vaj. Egyszerűen kézzel összegyúrom. A sütőt 170 fokra melegítem.
Sütőpapíros tepsibe diónyi golyókat teszek, majd elnyomkodom és mehet is kb 10-15 percre a sütőbe.
(10 perc után érdemes nézegetni, mert sütő függő. Elkészültekor puha, hűléssel szilárdul)
A sütés végeztével hagyni kell picit pihenni,, azután szabad a tepsiből kiszedni.

Jó étvágyat kívánok!
CsillaG sütöde 




2016. szeptember 27., kedd

Illatos, túrós háromszög

Fűszeres, sós, túrós sütemény reggelire, vacsorára. Csomagolva is remek, tízóraira, uzsonnára vihető.
A családom szereti az olasz ízek világát, arra mindig "vevők" vagyunk. Ezek az alapvető, egyszerű fűszerek mindig vannak otthon, jó esetben akár frissen is. 



Hozzávalók: 
Tészta:
40 dkg finom liszt
2 evőkanál tönköly búzakorpa (elhagyható, de egészséges és finom lesz tőle)
1 dl olaj
1 teáskanál só
1 tojás sárgája
2-2,5 dl tej (liszt minőségétől függ)
3 dkg friss élesztő vagy 1 csomag szárított élesztő
1 teáskanál kakukkfű
ízlés szerint pici bors

Töltelék:
20-25 dkg tehén túró
1-2 evőkanál tejföl
ízlés szerint : fokhagymapor, oreganó, bazsalikom, só, bors
a kenéshez: 1 tojás

A tészta hozzávalóiból rugalmas tésztát gyúrunk és kelni hagyjuk huzat mentes helyen 50-60 percig.
Közben a túrót összetörjük, ízesítjük. 
Kelés után nyújtjuk a tésztát minél vékonyabbra, majd négyszög alakra vágjuk és megtöltjük a túró krémmel. Vágjuk, hajtogatjuk, villával összenyomva zárjuk. (fotó lent), majd lekenjük tojással és még 10-15 percet pihenni hagyjuk a tepsiben. Közben előmelegítjük a sütőt 200 fokra. A pihi után szép pirosra sütjük. Sütés közben isteni illat terjeng.  :-)

Jó étvágyat kívánok!
CsillaG sütöde






2016. szeptember 8., csütörtök

Túrós kifli (vékony tészta, sok túró )

Édes, túrós péksütemény azoknak, akik nem a vastag tésztát, hanem a sok túrót kedvelik. :-)
Vacsorára, reggelire vagy csak ÚGY finom sütemény.

Hozzávalók:

tészta:
40 dkg finom liszt
3 evőkanál cukor
két csipet só
3 dkg élesztő
2 dl tej
1 dl olaj
1 tojás sárgája

töltelék:
50 dkg tehén túró
1 tojás sárgája
1 evőkanál tejföl
1-2 csomag vaníliás cukor
citromhéj   *tipp
porcukor ízlés szerint

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, kicsit dagasztjuk, majd kelni hagyjuk kb. egy órát vagy, amíg a duplájára kel.
A megkelt tésztát ketté vesszük, majd kerek formára nyújtjuk, minél vékonyabbra. Nyolc részre vágjuk, 
( én pizza vágót használok ) majd bőven töltjük túróval. Feltekerjük, és a tepsiben is hagyjuk még pihenni 15 percet. Tojás sárgájával megkenjük és 190 fokos sütőben szép pirosra sütjük.
A két lapból így 16 db süti készül.



*Tipp:
Ahhoz, hogy mindig legyen otthon citromhéj:  mikor tea ízesítéshez citrom levét használom, nem dobom el a kifacsart héjat, hanem lereszelem  és kicsi üvegcsében a hűtőben tárolom, gyűjtöm.
Sütéskor pedig csak előkapom . Nagyon sokáig friss és illatos marad.



Jó étvágyat kívánok!

CsillaG sütöde

2016. augusztus 12., péntek

Császárzsemle teljes kiőrlésű lisztből

A hagyományos, "sima" lisztből készült császárzsemle finom és nagyon mutatós péksütemény. Mivel az utóbbi hónapokban a családom tagjaival is megszerettettem a teljes kiőrlésű lisztekből sütött finomságokat, így a császárzsemlét is elkészítettem tk. búzalisztből. A hajtogatásról elfelejtettem fázisfotókat készíteni, én Limarától tanultam, a blogjában megtekinthető. (http://www.limarapeksege.hu/2010/04/csaszarzsemle-reggelire.html)






Hozzávalók:

40 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
2 evőkanál búzakorpa (elhagyható )
5 dkg sikér
1 csapott evőkanál só
3 evőkanál tejföl
3 evőkanál olaj
20 dkg öreg tészta
2 dkg élesztő
2,5 - 3 dl víz
lenmag, szezámmag

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Közepesen lágy, rugalmas tésztát kell kapjunk, a víz mennyisége a liszt minőségétől függ, óvatosan adagoljuk hozzá. Egy órát kelni hagyjuk, közben kétszer áthajtogatjuk. Az óra letelte után 12 részre vágjuk, 10 percet ismét pihenni hagyjuk, ez idő alatt a sikérszálak megnyúlnak és könnyű lesz sodorni a tésztát. Megformázzuk a zsemléket. A tetejét díszítjük lenmaggal és/vagy szezámmaggal.
A magok biztonságban a tetején maradnak, ha a zsemlék tetejét óvatosan vízbe mártjuk, majd a magkeverékbe. A tepsiben előkészítve, letakarva még 15 percet pihenni hagyjuk. 200 fokra felmelegítjük a sütőt és mielőtt betoljuk megspricceljük vízzel.

Jó étvágyat!
CsillaG sütöde



2016. augusztus 2., kedd

Faszénen sütött kürtőskalács

A hét végén végre volt rá idő és alkalom, hogy megsüssük a kürtőskalácsot a házi készítésű formán. Családi közös sütés volt. A lányok a tésztát készítették és tették a formára, a fiúk a faszén felett sütötték. Mivel elég sokan voltunk, nagyobb mennyiségű tésztát készítettem.



Hozzávalók:  (nagy családos, baráti társaságos mennyiség :-)  )

1 kg finom liszt
6 dl tej
1 teáskanál só
5-6 evőkanál cukor
2 egész tojás
1 tojás sárgája
5 dkg élesztő
10 dkg puha vaj

+ cukor a tészta külsejére és dió, kókusz, fahéj ízlés szerint.

A vaj kivételével mindent összegyúrok, mikor összeállt a tészta az olvadt vajat is beledagasztom.
Egy óráig kelni hagyom, majd nyújtom kb, 1-1,5 cm vastagra. Csíkokra vágom. A formát megkenem vajjal és  rátekerem a tészta csíkokat, párszor végig hengergetem a munkalapon, így eltűnnek a hézagok . Cukorba forgatom és a már parázsló faszén felett szép pirosra sütöm. Amint kész, szép karamell réteg képződött rajta, dióba forgatom. (vagy ízlés szerint kókusz reszelékbe, fahéjas cukorba)

Ez a forma elég nagy átmérőjű, amolyan régi fajta kalács méret, de lehet egész egyszerűen vastagabb faboton is sütni. A szabadtéri sütésnél nincs finomabb.



Jó étvágyat!
CsillaG sütöde

2016. július 2., szombat

Sajtos rúd reggelire (teljes kiőrlésú lisztből)

Reggelire, uzsonnára terveztem sütni ezt a teljes kiőrlésű lisztből készült rudat. Egy csipet finomított liszt sincs benne, és mégis, könnyű, puha, kívül ropogós péksütemény sült ki. :-)  



Hozzávalók:

500 gr teljes kiőrlésű búzaliszt
50 gr sikér
2 teáskanál tengeri só
100 gr vaj (NEM margarin ! )
50 gr kovász ( 2 evőkanálnyi) , ha nincs kovász az élesztőből dupla mennyiség szükséges.
5 gr élesztő (nem tévedés, ennyi elég)
kb. 3 dl langyos víz
150- 200 gr trappista sajt

A száraz anyagokat kimérem , összekeverem, majd hozzáadom a kovászt, élesztőt, a puha vajat és a vízzel összedolgozom a tésztát. Hagyom kelni. 
Fél óránként hajtogatom, ezt négyszer teszem, a két utolsó hajtogatásnál reszelt sajtot is szórok bele, így szépen belehajtogatom a sajtot is. 
(kb.100 gr-ot)
A sütőt 200 fokra felmelegítem és kis edényben vizet teszek az aljába, hogy gőz keletkezzen. 
A tésztát nyújtom ujjnyi vastagra. Nagyobb darabokra vágom, mivel nem nasinak, hanem reggelire szánom. A tepsiben még megspriccelem vízzel, és reszelt sajtot vagy magvakat szórok rá. 
10 percet még így is pihentetem, aztán mehet a sütőbe. Szép pirosra sütöm.

Itt még nyersen a tepsiben várakozik. Látszik a hajtogatás és a rétegekből kikandikáló sajt. 



Jó étvágyat!
CsillaG sütöde


2016. június 21., kedd

Sajtkrémes graham csiga

Graham liszttel készült sós csigákat sütöttem. Kiváló reggelire vagy tízóraira, elvinni suliba, munkahelyre. 
Négy rudat készítettem belőle, hármat fűszeres sajttal töltöttem, a negyediket mogyoróvajjal (sós) kísérlet képen. Szerintem finom lett.


Hozzávalók:

75 dkg liszt (fele graham, fele kenyérliszt)
2 teáskanál só
5 dkg élesztő
2 evőkanál kovász (elhagyható, de finomabb és tovább friss tőle)
1,5 dl olaj
4 - 4,5 dl tej 

A sajtkrémet natúr, puha sajtból kevertem - 35-40 dkg (pl. tömlős, kocka ) bazsalikommal, oregánoval, római köménnyel.... Mindenki ízlése szerint fűszerezheti.


A tésztát összeállítottam és kb. egy órára kelni hagytam, közben kétszer meghajtogattam.
Négy részre osztottam, nyújtottam. 


Három tekercset a sajtkrémmel töltöttem, a negyediket sós mogyorókrémmel.




Feltekerés után daraboltam, tepsiben tojással való kenés után még kb. 10 percet pihentettem és 200 fokos sütőben sütöttem.


Jó étvágyat!
CsillaG sütöde

2016. június 16., csütörtök

Lenmagos kifli teljes kiőrlésű lisztből

Több hete parkolt a kovászom a hűtőben. Pár nappal ezelőtt elővettem és élesztgettem. Mivel még nem tartottam elég erősnek a kovászt és hirtelen felindulásból álltam neki sütni , nem volt otthon friss élesztő, ezért jelen esetben szárított élesztő is került bele. 


Hozzávalók:

400 gr teljes kiőrlésű búzaliszt
50 gr sikér
2 kávéskanál só
2 evőkanál lenmag
2 evőkanál kovász (rozs)
1 csomag szárított élesztő, vagy 10 gr friss élesztő
60 gr olaj
kb. 3 dl tej és víz fele-fele arányban. 


Összeállítás után hagytam kelni kb. 1,5 órát, közben kétszer áthajtogattam. 8 darab kifli rudat formáztam belőle. Tepsiben még sütés előtt fél óráig állni hagytam, majd 200 fokos gőzös sütőben sütöttem.

Jó étvágyat!
CsillaG sütöde



2016. május 23., hétfő

Csíkos kókuszos (sütés nélkül)

Egyszerű, gyors és aki szereti a kókuszt, annak nagyon kedvező édesség. 


Hozzávalók:

Alap:
50 dkg darált háztartási keksz
5 evőkanál porcukor
5 evőkanál Holland kakaópor
3-4 evőkanál baracklekvár
3 dl tej
8 dkg vaj
ízlés szerint rum vagy rumaroma

Krém:
4 evőkanál liszt
4 dl tej
20 dkg kókuszreszelék
5 evőkanál porcukor
8 dkg vaj


Máz:
4 evőkanál Holland kakaópor
4 evőkanál porcukor
7-8 evőkanál víz
8 dkg vaj


Praktikus először a krémet elkészíteni, mert így míg a tésztát összeállítjuk, addig kihűl a krém.

A lisztet és a tejet csomómentesre keverjük, majd a kókusz felével együtt sűrű krémmé főzzük.
Kis hűlés után hozzáadjuk a porcukrot, a vajat és a kókusz másik felét is. 

Az alap hozzávalóit összegyúrjuk. 3 részre osztjuk.

Kis méretű tepsit ( kb. 20 x 30 cm ) kibélelünk folpackkal. A tészta 1/3-át kinyújtjuk és a tepsibe helyezzük, majd a krém egyik felét tesszük rá, majd tészta újra, rá a krém másik fele, végül a tészta utolsó harmadával fedjük..

Elkészítjük a csoki mázat is. a kakaóport és a porcukrot összekeverjük a vízzel, majd óvatosan összemelegítjük, majd mehet hozzá a vaj is. Vigyázzunk, ne főjön csak melegedjen össze. Szép fényes csokit kapunk. Öntsük a sütire és mehet a hűtőbe.

Jó étvágyat!
CsillaG sütöde



2016. március 23., szerda

Jó reggelt!, Jó napot!, Jó estét! :-) KEKSZ (cukor nélkül)

Az üzletekben kapható, kedvelt kekszet szerettem volna készíteni. Összeállítottam egy olyan keveréket, ami az ízlésemnek megfelelő. (nekem a bolti túl édes) Erre mondhatjuk, hogy "egészséges", hiszen az alapanyagok jó minőségűek és hozzáadott, finomított cukrot nem tartalmaz.



2016. március 16., szerda

Teljes kiőrlésű búza rúd

Lehet ám teljes kiőrlésű lisztekből levegős, puha pékárut készíteni! Niki receptjei sokszor inspirálnak, ötleteket adnak. 
Ez a uzsonna rúd szinte teljes mértékben teljes kiőrlésű lisztből készült, kevés finom liszttel.



Hozzávalók:
35 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg finom liszt
5 dkg sikér
2,5 dkg friss élesztő
2 teáskanál só
2 evőkanál tejszín vagy tejföl
5 dkg olvasztott vaj (szigorúan vaj)
2,5 -3 dl víz (liszt minőségétől függően)

A hozzávalókat összegyúrjuk. Rugalmas, enyhén lágy tésztát kell kapjunk. Kb. 40 percet pihentetjük, majd 8 felé osztjuk a tésztát, 10 percet ismét pihentetjük, majd nyújtjuk és feltekerjük. Abban az esetben, ha magokat vagy pl. zabpelyhet szeretnénk a tetejére tenni, akkor érdemes formázás után picit a tetejét belemártani vízbe, aztán a magokba és úgy tenni a tepsibe. Így, formázva még kb. 40 percet kelesztjük, utána 200 fokos sütőben sütjük, míg szép piros lesz.

Jó étvágyat!
CsillaG sütöde


2016. március 10., csütörtök

Fűszeres gyökérkenyér

A gyökérkenyér elkészítése nem igényel sok időt és munkát. Akinek nincs kedve és ideje dagasztani, válassza ennek a különleges kenyérnek a sütését. 
Ezt a kenyeret Niki receptje ihlette, kis változtatással a saját ízlésemre formálva.



Hozzávalók:
30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
15 dkg finom búzaliszt
40 gr sikér
ízlés szerint szárított oregano, bazsalikom
(aki szereti, tehet bele félbe vágott olivabogyót is)
1-2 kiskanál só
25 gr friss élesztő
2 evőkanál tejföl
4 dl víz


A hozzávalókat egy kanállal egyszerűen összekeverjük, lefedve 12 órát állni hagyjuk, de az sem baj, ha több idő telik el. Én este szoktam bekeverni és másnap délután sütöm.
A sütés előtt bőven lisztezett felületre tesszük és párszor megcsavarjuk a tésztát. Nem kell gyúrogatni, nagyon nyomogatni, hogy a nagy légbuborékok ne durranjanak ki, éppen az a lényeg, hogy lukacsos legyen. Zsírpapírral bélelt jénai edénybe teszem és egy órát még állni hagyom lefedve, de akkor is klassz lesz, ha nincs idő az órát kivárni. 230 fokra felmelegített sütőben sütjük, kb. 40-50 percig, félidőben vegyük le a sütő hőfokát 200 fokra. 

Jó étvágyat!
CsillaG sütöde


2016. február 25., csütörtök

Vajas kifli kétféleképpen sütve

Kipróbáltam Limara vajas kifli receptjét. Annyi különbséggel, hogy a kelés után kétfelé vettem a tésztát és az egyik felét tojással kenve hagyományosan sütöttem, a másik feléből csavart kifliket pedig szódabikarbónás vízben való előfőzés után tettem a sütőbe. 

A tészta hozzávalói:

50 dkg BL80-as liszt  
2 evőkanál burgonyapehely
2,5 dkg élesztő
3 dl tej
1 evőkanál cukor
1 teáskanál só
10 dkg vaj

A hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrtam és kb.45 percig kelni hagytam. Közben egyszer-kétszer átgyúrtam, hajtogattam.
8-8 db-ra osztottam a tésztát.

A "bajor" kifliket formázás után szódabikarbónás lobogó vízben 30-30 másodpercig előfőztem és rögtön a tesibe helyeztem, majd sütöttem 180 fokon. Ezek a kiflik a szódabikarbóna miatt szép barna színt kapnak hamar, érdemes bemetszeni , így szépen mutat a tészta külső és belső színkülönbsége.
A "hagyományos" kifliket feltekerés után görbére formáztam, és míg a forrázott kiflik sültek, addig kelt még kicsit a tepsiben. Tojással lekenve 180 fokos sütőben sütöttem.


Jó étvágyat 
CsillaG sütöde

2016. február 14., vasárnap

Kakaós és diós csigák

Ez az egyszerű recept a család kedvence. Mi a kelt tésztás csigákat kedveljük. Gondoltam a mai adag nem csak kakaós lesz, hanem a felét diós krémmel töltöm meg.


A tészta hozzávalói:

75 dkg finom liszt
1 mokkáskanál só
5 evőkanál cukor
1,5 dl olaj
5 dkg élesztő
4-4,5 dl tej

Az élesztőt a hozzávaló tejből elvett kb. fél dl tejben felfuttatjuk. A liszthez adjuk a többi hozzávalóval és rugalmas közepesen lágy tésztát gyúrunk. Hagyjuk duplájára kelni. 
Közben elkészítjük a diós tölteléket. A dióhoz csak kevés porcukrot adtam, mert mi nem szeretjük túl édesen és házi őszibarack lekvárral elkevertem. 
A kelés után négy felé osztottam, így kisebb méretű csinos csigák lesznek belőle. A téglalap alakúra nyújtott tésztákat töltjük  és szorosan feltekerjük. Kettőt a diós krémmel, kettőt kakaóval töltöttem. A kakaóshoz cukrozott instant kakaóport használtam, de előtte a kinyújtott tésztát megkentem olajjal, így nem pereg ki belőle és finom puha lesz. Két ujjnyi vastag karikákra vágtam és megkentem felvert tojással. 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük. Az olajos tészták előnye, hogy még másnap is puha, friss a sütemény.


Jó étvágyat!
CsillaG sütöde

2016. február 6., szombat

Rozsos magos formakenyér (szendvics kompatibilis) ;-)

Ezt a rozsos kenyeret most formában sütöttem, így az első szelettől az utolsóig egyforma méretűre lehet szelni. Könnyebb ebből szendvicset készíteni és az iskolába, munkába vinni.
Szerintem a rozshoz nagyon illik a kömény, így aki szereti tehet bele ízlés szerint. Én tettem. :-)

A sütést megelőző nap keverjünk össze 
15 dkg teljes kiőrlésű rozslisztet,
1 dkg élesztőt és
2 dl vizet,
és hagyjuk másnapig a konyhapulton.

A sütés napján ehhez a masszához adjuk a következőket:
40 dkg kenyérliszt (BL 80)
2 evőkanál sikér
2 teáskanál só
2 evőkanál olaj
2 evőkanál lenmag
ízlé szerint köménymag (szemes + őrölt)
1 dkg élesztő
kb. 2 dl víz

A hozzávalókból megdagasztjuk a tésztát és egy óráig kelni hagyjuk, félidőben  meghajtogatjuk.
Kelés után a tésztát formára alakítjuk, a formát kibéleljük sütőpapírral és beletesszük tovább kelni.
Le kell fedni, mivel nekem 2 db püspökkenyér formám van, így a másikat használtam erre a célra.
A felső tepsit kicsit megspricceljük vízzel és így hagyjuk még kelni szintén kb. 1 óráig, 
A tésztát is megspricceljük vízzel és 220 fokos sütőben sütjük kb. 40-45 percig, az utolsó 10 percben vegyük le a tetőt.

Jó étvágyat!
CsillaG sütöde



2016. január 24., vasárnap

Teljes kiőrlésű kenyér - a kedvencem

Aki szeretne úgynevezett egészséges(ebb) kenyeret enni, és nem az üzletben kívánja megvásárolni, annak ajánlom ezt a könnyű, lukacsos bélzetű, finom ízű kenyeret.
Nem bonyolult elkészíteni, de a sütést megelőző nap pár perces elő - munkát  igényel.
Tehát, gyúrjunk össze:
  20 dkg teljes kiőrlésű búzalisztet
    5 gramm élesztőt  és
150 gramm  vizet.

Ezt a kis előtészta darabot másnapig hagyjuk a konyhapulton letakarva pihenni.
Érdemes ezt az előkészületet megtenni, mert ettől lesz szép lukacsos, könnyű a kenyér.





A sütés napján a kenyér összeállítása:

Az összes előtészta
80 gr teljes kiőrlésű búzaliszt
150gr sima búzaliszt
50 gr zabpehelyliszt
50 gr búzasikér
1 evőkanál só
10 gr friss élesztő
2 evőkanál olaj
kb. 2 dl víz

Az alapanyagokat összedagasztjuk, míg szép sima tésztát kapunk, és 50 percet kelni hagyjuk.
A kelési idő letelte után óvatosan hajtogatom, formázom és fedeles jénaiba teszem, melynek a tetejét megspriccelem vízzel, és ismét kb. 50 percet hagyom állni. 
A sütőt 220 fokra felmelegítem, a tészta tetejét vizezem, bevágdosom, a jénai tetejét is ismét vizezem és be a sütőbe. Kb. 50 percig sütöm, az utolsó 15 percben leveszem a sütőt 200 fokra és az edény tetejét is eltávolítom. Rácson hűtöm.


Jó étvágyat!
CsillaG sütöde



2016. január 20., szerda

Krémes másként

No, ehhez a sütihez nem kell nagy sütő tudomány! :-) A tészta és a krém alap is "bolti" . 
Okos háziasszony tart egy-két alap hozzávalókat otthon, olyan esetekre, ha hirtelen kell előrukkolni valamivel. Tulajdonképpen krémes készül, de nem a hagyományos alakban.
Hozzávalók: mélyhűtött vajas tészta, 
Dr Oetker krémespor, 
tejszínhab.


A vajas tésztát nyújtsuk ki olyan vékonyra, amilyenre csak tudjuk és vágjuk négyzet alakú darabokra (24 db). Muffin sütő mélyedéseit béleljük ki a tészta darabokkal, minden lyukba 2 db tészta kell, elforgatva. Nem kell kikenni semmivel, a tészta elég vajas, nem fog beleragadni. Nyomkodjuk meg jól, mert sokat emelkedik, 200 fokos sütőben süssük meg.
Amikor a tészta kihűlt, töltsük meg a krémmel és díszítsük tejszínhabbal.

Jó étvágyat!

CsillaG sütöde

2016. január 17., vasárnap

Graham zsemle

A graham zsemle régen is a kedvenceim közé tartozott, az üzletben is sokszor vásároltam. Azt vettem észre, hogy másnap már nagyon száraz és fullasztó volt. Ezzel a liszt összeállítással és hozzávalóival sikerült olyan liszt keveréket összeállítani, ami még a következő nap  is friss, puha.
Hozzávalók:

20 dkg öreg tészta
15 dkg graham liszt
20 dkg finom liszt
2 dkg élesztő
1 kávéskanál só
csipet cukor
3 evőkanál olaj
1 dl tej
3 evőkanál tejföl

A hozzávalókat összegyúrjuk, kicsit dagasztjuk és hagyjuk a duplájára kelni.
Formázzuk, én ebből 8 db-ot készítettem, majd a tepsiben is hagyjuk kelni még 20-30 percet.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, az alsó tepsibe vizet öntünk, hogy gőz keletkezzen, a zsemléket szép pirosra sütjük.




Jó étvágyat !
CsillaG sütö