2016. augusztus 12., péntek

Császárzsemle teljes kiőrlésű lisztből

A hagyományos, "sima" lisztből készült császárzsemle finom és nagyon mutatós péksütemény. Mivel az utóbbi hónapokban a családom tagjaival is megszerettettem a teljes kiőrlésű lisztekből sütött finomságokat, így a császárzsemlét is elkészítettem tk. búzalisztből. A hajtogatásról elfelejtettem fázisfotókat készíteni, én Limarától tanultam, a blogjában megtekinthető. (http://www.limarapeksege.hu/2010/04/csaszarzsemle-reggelire.html)






Hozzávalók:

40 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
2 evőkanál búzakorpa (elhagyható )
5 dkg sikér
1 csapott evőkanál só
3 evőkanál tejföl
3 evőkanál olaj
20 dkg öreg tészta
2 dkg élesztő
2,5 - 3 dl víz
lenmag, szezámmag

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Közepesen lágy, rugalmas tésztát kell kapjunk, a víz mennyisége a liszt minőségétől függ, óvatosan adagoljuk hozzá. Egy órát kelni hagyjuk, közben kétszer áthajtogatjuk. Az óra letelte után 12 részre vágjuk, 10 percet ismét pihenni hagyjuk, ez idő alatt a sikérszálak megnyúlnak és könnyű lesz sodorni a tésztát. Megformázzuk a zsemléket. A tetejét díszítjük lenmaggal és/vagy szezámmaggal.
A magok biztonságban a tetején maradnak, ha a zsemlék tetejét óvatosan vízbe mártjuk, majd a magkeverékbe. A tepsiben előkészítve, letakarva még 15 percet pihenni hagyjuk. 200 fokra felmelegítjük a sütőt és mielőtt betoljuk megspricceljük vízzel.

Jó étvágyat!
CsillaG sütöde



2016. augusztus 2., kedd

Faszénen sütött kürtőskalács

A hét végén végre volt rá idő és alkalom, hogy megsüssük a kürtőskalácsot a házi készítésű formán. Családi közös sütés volt. A lányok a tésztát készítették és tették a formára, a fiúk a faszén felett sütötték. Mivel elég sokan voltunk, nagyobb mennyiségű tésztát készítettem.



Hozzávalók:  (nagy családos, baráti társaságos mennyiség :-)  )

1 kg finom liszt
6 dl tej
1 teáskanál só
5-6 evőkanál cukor
2 egész tojás
1 tojás sárgája
5 dkg élesztő
10 dkg puha vaj

+ cukor a tészta külsejére és dió, kókusz, fahéj ízlés szerint.

A vaj kivételével mindent összegyúrok, mikor összeállt a tészta az olvadt vajat is beledagasztom.
Egy óráig kelni hagyom, majd nyújtom kb, 1-1,5 cm vastagra. Csíkokra vágom. A formát megkenem vajjal és  rátekerem a tészta csíkokat, párszor végig hengergetem a munkalapon, így eltűnnek a hézagok . Cukorba forgatom és a már parázsló faszén felett szép pirosra sütöm. Amint kész, szép karamell réteg képződött rajta, dióba forgatom. (vagy ízlés szerint kókusz reszelékbe, fahéjas cukorba)

Ez a forma elég nagy átmérőjű, amolyan régi fajta kalács méret, de lehet egész egyszerűen vastagabb faboton is sütni. A szabadtéri sütésnél nincs finomabb.



Jó étvágyat!
CsillaG sütöde