2022. április 28., csütörtök

"Öreg tészta"

A péksüteményeket, kenyereket "öreg tésztával" szoktam készíteni.

Kevesebb élesztőt kell használni ebben az esetben, így sokkal egészségesebb lesz, és hosszabb ideig marad friss a kifli, zsemle, kenyér.

Hozzávalók:

50 dkg finom liszt

3 dl víz

1 dkg friss élesztő

1 csipet só

Összekeverem és egy éjszakára a konyhapulton hagyom letakarva. Meg fog kelni, majd össze is esik a tészta, de ennek így kell történni.

Ez a mennyiség akár háromszori sütéshez is elegendő.  A megmaradt tésztát lezárt dobozban a hűtőben lehet tárolni, akár két hétig is.





2022. április 15., péntek

"Alakbarát" RÉPATORTA (alakunkon javítani nem fog, de legalább rontani sem)

Húsvétra készítettem egy cukormentes, a lehető leginkább kalória spórolós tortát. Egészséges alapanyagokból, könnyed sütemény sikerült.




Hozzávalók

Tészta:
30 dkg sárgarépa
10 dkg dió
2 tojás
5 dkg dia wellness negyadannyi édesítő
1,5 dl olaj
13 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál fahéj
csipet só

Krém:
40 dkg görög joghurt
1 dkg negyadannyi édesítő
fél citrom leve
egy citrom reszelt héja (vagy több)
5 db lapzselatin

A sárgarépát lereszeltem, a diót durvára vágtam.  
A tojásokat az édesítővel habosra kevertem, majd hozzá adtam az olajat is. 
A száraz alapanyagokat összekevertem. A reszelt répához adtam a diót, majd az olajos tojást és végül a lisztes keveréket. 
Egy nagyobb méretű tortaformát kibéleltem sütőpapírral, majd 180 fokra felmelegített sütőben sütöttem kb. 30 percig, de sütőtől függ, tűpróbával ellenőrizzük!
Hagyjuk teljesen kihűlni a piskótát.
Készítsük el a krémet. 
A joghurthoz adjuk hozzá az édesítőt, a citromot és a citromhéjat, majd a feloldott zselatint. Kenjük a tortára és díszítsük dióval, citromhéjjal.
Tálalásig tegyük hűtőbe.

Jó étvágyat kívánok!
CsillaG sütöde