2016. július 2., szombat

Sajtos rúd reggelire (teljes kiőrlésú lisztből)

Reggelire, uzsonnára terveztem sütni ezt a teljes kiőrlésű lisztből készült rudat. Egy csipet finomított liszt sincs benne, és mégis, könnyű, puha, kívül ropogós péksütemény sült ki. :-)  



Hozzávalók:

500 gr teljes kiőrlésű búzaliszt
50 gr sikér
2 teáskanál tengeri só
100 gr vaj (NEM margarin ! )
50 gr kovász ( 2 evőkanálnyi) , ha nincs kovász az élesztőből dupla mennyiség szükséges.
5 gr élesztő (nem tévedés, ennyi elég)
kb. 3 dl langyos víz
150- 200 gr trappista sajt

A száraz anyagokat kimérem , összekeverem, majd hozzáadom a kovászt, élesztőt, a puha vajat és a vízzel összedolgozom a tésztát. Hagyom kelni. 
Fél óránként hajtogatom, ezt négyszer teszem, a két utolsó hajtogatásnál reszelt sajtot is szórok bele, így szépen belehajtogatom a sajtot is. 
(kb.100 gr-ot)
A sütőt 200 fokra felmelegítem és kis edényben vizet teszek az aljába, hogy gőz keletkezzen. 
A tésztát nyújtom ujjnyi vastagra. Nagyobb darabokra vágom, mivel nem nasinak, hanem reggelire szánom. A tepsiben még megspriccelem vízzel, és reszelt sajtot vagy magvakat szórok rá. 
10 percet még így is pihentetem, aztán mehet a sütőbe. Szép pirosra sütöm.

Itt még nyersen a tepsiben várakozik. Látszik a hajtogatás és a rétegekből kikandikáló sajt. 



Jó étvágyat!
CsillaG sütöde