2020. október 15., csütörtök

"Régimódi" habos almás pite

Vágytam már  a régi almás sütik ízére. Esős délután épp megfelelő idő az elkészítéséhez. Minden megtalálható volt hozzá itthon, úgyhogy sip-sup nekiálltam. 




Hozzávalók:

Töltelék:

1 kg alma  (már tisztítva, reszelve)

2 evőkanál cukor  (illetve alma fajtájától függ, lehet több is, mi nem szeretjük a nagyon édes sütiket)

1 citrom leve

2 teáskanál fahéj

2 evőkanál búzadara

3 tojás fehérje + 1 evőkanál cukor + csipet só

Tészta:

50 dk liszt

15 dkg zsír

3 tojás sárgája

csipet só

1 csomag szárított élesztő ( vagy 2,5 dkg friss)

2 dl tej

1 teáskanál cukor

marék dió


A töltelék készítésével kezdjük. A reszelt almát a cukorral és a citrom levével feltesszük főzni. Addig puhítjuk, amíg elfő a leve, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a fahéjat és a búzadarát. Hagyjuk hűlni.

A tésztát addig összeállítjuk. A langyos tejben feloldjuk a cukrot és belekeverjük az élesztőt. A liszthez adjuk a  sót és a zsírt elmorzsoljuk benne. Ezután jöhet a tejes élesztő és a tojások sárgája. Összegyúrjuk, könnyen nyújtható tésztát kapunk. Ketté vesszük, letakarva picit pihentetjük . 

A tojásfehérjét csipet sóval és egy evőkanál cukorral kemény habbá verjük, majd a kihűlt almatöltelékhez keverjük óvatosan.

Egy közepes tepsit (25 x 35 cm) kibélelünk sütőpapírral. Mehet bele a tészta fele kinyújtva, majd erre megy a habos alma, és a tetejére a tészta másik fele. Én pici tojásfehérjét kevéske tejjel elkevertem, azzal lekentem. Durvára vágott dióval díszítettem és meghintettem cukorral. Pár helyen megszurkáltam, hogy a gőz majd tudjon távozni. Amíg a sütő felmelegedett 190 fokra, addig pihent és kicsit kelt a tészta. Kb. 30 percig sütöttem, szép pirosra. 

Jó étvágyat kívánok!

CsillaG sütöde