2017. november 28., kedd

Hagymás - sajtos kifli

Foszlós, ízletes, kívül ropogós, belül puha,foszlós kiflit sütöttem. Nem túl sok idő, még délután munka után is érdemes nekiállni. Vacsorára és, ha marad,másnap tízóraira is isteni. 


Hozzávalók:

40 dkg finom liszt
25 dkg öreg tészta  (lentebb írom a készítését)
1 csapott evőkanál pirított hagyma (nem érdemes készíteni otthon, a Lidl-ben kapható tökéletes)
2 dl tej 
2 dkg élesztő
3 evőkanál tejföl
3 evőkanál olaj
1 teáskanál cukor
2 teáskanál só

Minden hozzávalót  dagasztóba tálba mérünk, és szép, sima tésztává gyúrjuk. Én most géppel dagasztottam, de kézzel is tökéletes tésztát lehet készíteni. Míg nem volt a szuper gépem, én is kézzel gyúrtam, ugyanilyen klassz lett.
Kb. 45 percig kelni hagyjuk letakarva huzatmentes helyen.
A pihenés után 8 részre osztjuk, és kifliket formázunk. Nagyobb méretűek lesznek, aki kisebbet szeretne, ossza 10 darabra. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, megszórjuk sajttal, jelen esetben én füstöltet használtam, majd hagyjuk még fél órát kelni. A sütőt 220 fokra melegítsük fel, majd süssük a kívánt színre.



Öreg tészta

50 dkg finom liszt
3 dl víz
1 dkg élesztő  (nem tévedés, csak 1 dkg)

A liszthez adom a vízben elkevert élesztőt, összegyúrom. Nem kell dagasztani meg simára gyúrogatni, csak ripsz-ropsz 2 perc és kész. Letakarva másnapig a pulton hagyjuk. Megkel majd visszaesik, tulajdonképpen túlkel, ez így jó. 
Ebből az összetevőkből kb. 70-75 dkg öreg tészta lesz. Ez a mennyiség háromszori sütéshez is elegendő. A megmaradt tészta jól záródó edényben 1-1,5 hétig is eláll a hűtőben.

Jó étvágyat kívánok!
CsillaG sütöde