2020. május 29., péntek

Csilla süti (cukormentes)




Ezt a süteményt én találtam ki, állítottam össze az itthon lévő alapanyagokból, ezért az elnevezés. 😊 Édesítőszerrel készült, így cukormentes. Igyekeztem a többi hozzávalónál is csökkenteni a szénhidrátot, illetve a zsírt. Na, nyilván ebből sem ehető bünti nélkül nagy mennyiség, mint ahogy semmiből sem.
(Sajnos) 😉


Hozzávalók

a tésztához:
20 dkg Dia Wellness 50 % -al csökkentett szénhidrát tartalmú liszt
10 dkg zabpehelyliszt  (nyilván lehetnek hagyományos lisztek is)
15 dkg vaj
4 tojás sárgája
1 dkg negyedannyi édesítő 
(lehet cukorral is - 4 dkg)      
1 teáskanál sütőpor
csipet só
1 evőkanál görög joghurt (lehet tejföl is)

krém:
50 dkg csökkentett zsírtartalmú túró
4 tojás sárgája
4 dkg negyedannyi édesítő

2 cs. vaníliás pudingpor
7 dl tehéntej vagy kókusztej
1 evőkanál negyedannyi édesítő

1-2 marék gyümölcs, jelen esetben fagyasztott erdei vegyes gyümölcs

hab:
8 tojás fehérje
4 dkg negyedannyi édesítő

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és betesszük a hűtőbe pihenni.
A túrót elkeverjük a tojássárgájával és az édesítővel. Egy közepes méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd a kinyújtott tésztát beletesszük, mehet rá a túró majd a gyümölcs. 180 fokra felmelegített sütőbe tesszük. 
Közben megfőzzük a pudingot. Mikor már úgy látjuk, hogy majdnem kész a sütemény, ráöntjük a pudingot és visszavesszük a sütő hőfokát 120 fokra, majd mehet vissza a sütőbe. Ekkor felverjük a tojásfehérjét az édesítővel kemény habbá, majd a puding rétegre kenjük és vissza tesszük a sütőbe. Addig hagyjuk bent, míg szép világos barna színt kap.
Hűtve fogyasztjuk. 

Jó étvágyat kívánok!
CsillaG sütöde

2020. május 22., péntek

Egyszerű kelt kakaós csiga


Egyszerű kakaós csiga recept ez, ami sokáig puha marad és igazán nem kell sok minden hozzá.

Hozzávalók:

75 dkg finom liszt
6 evőkanál cukor
1 kávés kanál só
1 tojás rárgája
5 dkg friss élesztő
4,5 dl tej
1.5 dl olaj
cukrozott kakaópor
1 tojás a kenéshez


Az összes hozzávalót dagasztó tálba mérjük. 
Az élesztőt előtte el lehet keverni a tejben, én nem szoktam felfuttatni, állítom, hogy nincs rá szükség. A kelési idő alatt szépen dolgozik így is az élesztő.
Addig dagasztjuk, míg el nem válik az edény falától, majd hagyjuk legalább a duplájára kelni. 
Ez lehet 40-60 percig tartó idő, függ a helyiségben lévő hőmérséklettől.
Miután megkelt 3 részre osztom a tésztát, mert én a kis méretű csigákat kedvelem. Egyenként kinyújtjuk, megkenjük olajjal és bőven szórunk rá a cukrozott kakaóporból. Elegyengetjük , hogy mindenhova jusson, majd kissé lefújjuk vízzel, hogy ne hulljon ki majd a kakaó. Szorosan feltekerjük és 1,5 ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk , tojással lekenjük és 180 fokos sütőben sütjük.

Jó étvágyat kívánok!
CsillaG sütöde