2018. október 28., vasárnap

Citromos-levendulás keksz

Egy ideje már készülök. hogy levendulás kekszet fogok sütni, de mindig halogattam. Nagy kedvencem a citromos ízvilág, ezért azzal párosítottam. 
Úgy alakítottam a receptet, hogy "alakbarát" legyen. Csökkentett szénhidráttartalmú liszttel és cukor nélkül készítettem, de természetesen hagyományos alapanyagokkal is el lehet készíteni.




Hozzávalók:

25 dkg dia wellness csökkentett szénhidráttartalmú sütőliszt vagy finom liszt
10 dkg darált mandula
20 dkg vaj
3 dkg dia wellness negyedannyi-ugyanannyi cukor helyettesítő  vagy 13 dkg cukor
1 tojás
1 csipet só
1-1,5 evőkanál szárított levendula
1 citrom reszelt héja és leve

A lisztet, édesítőt, sót, mandulát összekeverjük, majd a vajat belemorzsoljuk. A tojást, a citrom héját és levét is hozzátesszük és összegyúrjuk. A masszát két felé vesszük és rudat formázunk belőle, 
1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Pihentetés után kb. 0,5 cm-es korongokat vágunk belőle és sütőpapíros tepsibe tesszük, majd 180 fokos sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.
A sütés közben az illat, ami a konyhát belengi pedig leírhatatlan. ❤


Jó étvágyat kívánok!
CsillaG sütöde




2018. október 19., péntek

Csökkentett szénhidráttartalmú kenyér

Próbálkozom kevesebb szénhidrátot fogyasztani, így pl.  az ilyesféle  kenyereket vásárolom, az üzletekben. ☺Van kedvencem közülük, de ez nem az üzletek reklámjának a helye. Most sütöttem egy kb. 40 %-al csökkentett finomságot. A következő próbálkozásom az 50 %-al csökkentett lesz, de tervezem a még kevesebb szénhidrát tartalmat elérni. 



Hozzávalók:

50 dkg Dia-Wellness szénhidrát csökkentett sütőliszt
20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
5 dkg sikér
5 dkg napraforgómag
2 dkg lenmag
2 dkg szezámmag
2 teáskanál só
1 cs. szárított élesztő (7 gr)
5 dkg kókuszzsír
kb. 5 dl víz

A magokat száraz serpenyőben picit megpirítottam, majd minden hozzávalót a dagasztógép táljába mértem és sima, viszonylag lágy tésztává gyúrtam. Mármint a gép, de kézzel is lehet ám! 
Letakarva 45-60 percig kelni hagytam. Az idő leteltével ketté vettem a tésztát és 2 db hosszúkás kenyérkét hajtogattam belőle. A formákat sütőpapírral béleltem, majd formázás után abban is hagytam kb. 20 percet kelni. A tetejét is meg lehet szórni tetszés szerint magokkal. A sütőt 230 fokra melegítettem, az aljába kis edénybe vizet tettem, hogy kis gőz keletkezzen. 230 fokon 15 percig, majd 200 fokon még 15 percig sütöttem. Nagyon finom lett, ízre, állagra is ilyet szerettem volna. ❤

Jó étvágyat kívánok!
CsillaG sütöde



2018. október 12., péntek

Almás zabpehely süti (nincs cukor, nincs liszt )

Gyorsan elkészíthető, finom és egészséges zab süti. No és nem is hizlal annyira, ha nem eszed meg egyszerre az egész tepsivel. 😊 Olvastam több hasonló receptet és ki is próbáltam párat. Saját ízlésre formáltam, nekem így ízlik a legjobban.



Hozzávalók:

1 kg savanykás alma
25 dkg zabpehely
5 dkg durvára vágott dió
5 dkg aszalt vörösáfonya
csipet só
1 teáskanál fahéj
10 dkg olvasztott vaj
és  tettem bele reszelt citrom héjat is.

Egyszerűen lereszeljük nagy lyukú reszelőn az almát héjával együtt, majd mindent hozzáadunk és kézzel összedolgozzuk. Sütőpapírral kibélelt közepes tepsibe nyomkodjuk és 180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük. Tényleg nem kell egy szem édesítés sem, az alma szuperül megadja a kellő ízt neki.

Jó étvágyat kívánok!

CsillaG sütöde