2016. január 24., vasárnap

Teljes kiőrlésű kenyér - a kedvencem

Aki szeretne úgynevezett egészséges(ebb) kenyeret enni, és nem az üzletben kívánja megvásárolni, annak ajánlom ezt a könnyű, lukacsos bélzetű, finom ízű kenyeret.
Nem bonyolult elkészíteni, de a sütést megelőző nap pár perces elő - munkát  igényel.
Tehát, gyúrjunk össze:
  20 dkg teljes kiőrlésű búzalisztet
    5 gramm élesztőt  és
150 gramm  vizet.

Ezt a kis előtészta darabot másnapig hagyjuk a konyhapulton letakarva pihenni.
Érdemes ezt az előkészületet megtenni, mert ettől lesz szép lukacsos, könnyű a kenyér.





A sütés napján a kenyér összeállítása:

Az összes előtészta
80 gr teljes kiőrlésű búzaliszt
150gr sima búzaliszt
50 gr zabpehelyliszt
50 gr búzasikér
1 evőkanál só
10 gr friss élesztő
2 evőkanál olaj
kb. 2 dl víz

Az alapanyagokat összedagasztjuk, míg szép sima tésztát kapunk, és 50 percet kelni hagyjuk.
A kelési idő letelte után óvatosan hajtogatom, formázom és fedeles jénaiba teszem, melynek a tetejét megspriccelem vízzel, és ismét kb. 50 percet hagyom állni. 
A sütőt 220 fokra felmelegítem, a tészta tetejét vizezem, bevágdosom, a jénai tetejét is ismét vizezem és be a sütőbe. Kb. 50 percig sütöm, az utolsó 15 percben leveszem a sütőt 200 fokra és az edény tetejét is eltávolítom. Rácson hűtöm.


Jó étvágyat!
CsillaG sütöde



2016. január 20., szerda

Krémes másként

No, ehhez a sütihez nem kell nagy sütő tudomány! :-) A tészta és a krém alap is "bolti" . 
Okos háziasszony tart egy-két alap hozzávalókat otthon, olyan esetekre, ha hirtelen kell előrukkolni valamivel. Tulajdonképpen krémes készül, de nem a hagyományos alakban.
Hozzávalók: mélyhűtött vajas tészta, 
Dr Oetker krémespor, 
tejszínhab.


A vajas tésztát nyújtsuk ki olyan vékonyra, amilyenre csak tudjuk és vágjuk négyzet alakú darabokra (24 db). Muffin sütő mélyedéseit béleljük ki a tészta darabokkal, minden lyukba 2 db tészta kell, elforgatva. Nem kell kikenni semmivel, a tészta elég vajas, nem fog beleragadni. Nyomkodjuk meg jól, mert sokat emelkedik, 200 fokos sütőben süssük meg.
Amikor a tészta kihűlt, töltsük meg a krémmel és díszítsük tejszínhabbal.

Jó étvágyat!

CsillaG sütöde

2016. január 17., vasárnap

Graham zsemle

A graham zsemle régen is a kedvenceim közé tartozott, az üzletben is sokszor vásároltam. Azt vettem észre, hogy másnap már nagyon száraz és fullasztó volt. Ezzel a liszt összeállítással és hozzávalóival sikerült olyan liszt keveréket összeállítani, ami még a következő nap  is friss, puha.
Hozzávalók:

20 dkg öreg tészta
15 dkg graham liszt
20 dkg finom liszt
2 dkg élesztő
1 kávéskanál só
csipet cukor
3 evőkanál olaj
1 dl tej
3 evőkanál tejföl

A hozzávalókat összegyúrjuk, kicsit dagasztjuk és hagyjuk a duplájára kelni.
Formázzuk, én ebből 8 db-ot készítettem, majd a tepsiben is hagyjuk kelni még 20-30 percet.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, az alsó tepsibe vizet öntünk, hogy gőz keletkezzen, a zsemléket szép pirosra sütjük.




Jó étvágyat !
CsillaG sütö

2016. január 12., kedd

Tejfölös kifli

Naaaa, ez a kifli az, amire már régóta vágyom. Kívül ropogós, belül puha, foszlós és tetején nagy só darabok. Limara után szabadon. :-)

Hozzávalók:

20 dkg öreg tészta
40 dkg finom liszt
2 evőkanál burgonyapehely
2 dl tej
3 evőkanál tejföl
1 evőkanál só
1 teáskanál cukor
2 dkg élesztő
4 evőkanál olaj

Öreg tészta híján 50 dkg finom liszttel is készíthető, de ebben az esetben több, kb. 3 dkg élesztőt használjunk.

A tésztát dolgozzuk össze, hagyjuk 30-40 percet kelni. Közben vagy 2 x hajtogassuk meg.
Ebből a tésztából én 8 db kiflit formáztam. Tepsiben még hagyjuk kb. 20 percet kelni, szórjuk meg sóval, és gőzös tepsiben 200 fokon süssük szép pirosra. Megkenni nem szükséges, a só a gőztől rá fog tapadni.

Jó étvágyat!
CsillaG sütöde

2016. január 10., vasárnap

Sportszelet hirtelen felindulásból ( mi van itthon?)

Délután édességre vágytunk. Mi van itthon, mit süssünk? Rá kellet jönnünk, hogy  egyhamar nem használhatjuk a sütőt, mivel a kenyér éppen kel és nemsokára lefoglalja röpke egy órára.
Így a sportszeletnél döntöttünk. Hamar elkészül és szeretjük. Egyedire sikerült (nem volt itthon csak nagyon kevéske keksz), de most már mi így szeretjük a legjobban. 

Hozzávalók:

10 dkg darált háztartási keksz (mert ennyi volt itthon)  :-)
20 dkg csokis gabonapehely (aprítógépben pillanatok alatt megőrölve)
20 dkg darált dió
5 dkg porcukor
3-4 evőkanál holland kakaópor
2 dl tej (felforralva)
25 dkg vaj vagy margarin (olvasztva)
rum vagy rum aroma ízlés szerint

Az összetevőket nagy tálban összekeverjük. Egy nagyobb tálcát kibélelünk folpack fóliával és a masszát elsimítjuk rajta. Csokoládét olvasztunk és bevonjuk vele a masszát. Hűtőben hamar szilárdul és vágható.


Jó étvágyat!
CsillaG sütöde



2016. január 5., kedd

Rozsos kenyér lenmaggal

Munka után, délután is érdemes nekilátni a kenyér sütésnek. Estére friss kenyér illat lengi be a konyhát. Ezt a rozsos kenyeret lenmaggal dúsítottam és szezámmaggal díszítettem. Nekem kedvencem lett.


Hozzávalók:

20 dkg öreg tészta
15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
20 dkg kenyér liszt BL80
2 evőkanál lenmag
2 teáskanál só
2 evőkanál olaj
1 dkg élesztő
kb. 2 dl víz

A hozzávalókat kimérjük egy tálba, és addig gyúrjuk míg össze nem áll. Ezután nyújtó deszkán szép sima, rugalmas tésztává dagasztjuk. Pihenni hagyjuk 50 percet, majd óvatosan átgyúrjuk, a levegőt kilapogatjuk belőle és formázzuk. Jénai tálba helyezzük, a jénai tetejét kissé megspricceljük vízzel és letakarva ismét hagyjuk kelni 45 percig. Kelés után tetszés szerint bevágdossuk, díszítjük magokkal, a tésztát is kissé megspricceljük vízzel és 220 fokos sütőben kb. 45-50 perc alatt készre sütjük. Az utolsó 5-10 percben levesszük a tál tetejét. Sütés után megmértem 75 dkg-os cipó lett.

Ez az idő soknak tűnik, de a tényleges munka ideje kb. 30 perc, a többi várakozási és sütési idő.
Eközben lehet vasalni, a gyermeknek mesét olvasni, a férjet szórakoztatni, vagy a CsillaG sütöde blogját böngészni.  :-)


Jó étvágyat!
CsillaG sütöde

2016. január 3., vasárnap

Fehér kenyér

2016 első kenyerét sütöttem ma öreg tésztával. A mondás szerint: amilyen az első az évben, olyan lesz egész évben. Így legyen.  :-)



Én így készítem:

25 dkg öreg tészta (lentebb ennek is leírom az elkészítését)
25 dkg finom liszt
25 dkg rétes liszt
1 dkg élesztő
2 teáskanál só
2 evőkanál olaj
2 evőkanál burgonyapehely
3 dl víz

Ezen hozzávalókat egy tálba mérem és összegyúrom. Összeállás után szép fényes , rugalmas tésztává gyúrom. 30 percet pihenni hagyom, majd ismét átgyúrom , 15 percet letakarva ismét állni hagyom. Ezután lapítom enyhe nyomkodással, hogy a levegő eltávozzon belőle, majd cipót formálok belőle. Sütőpapírral bélelt jénai edénybe teszem, az edény tetejét megspriccelem vízzel és 1 óra 15 percig letakarva kelni hagyom. A sütőt felmelegítem 230 fokra. A kelési idő letelte után pengével bevagdosom a tésztát és vízzel spriccelem. 50-60 percig sütöm. Az utolsó 10 percben lejjebb veszem a sütési hőfokot 200 fokra és az edény tetejét is leveszem róla. Amint elkészült megspricceljük vízzel, ettől lesz szép fényes és gusztán repedezett.


Az öreg tésztát előző nap el kell készíteni. 
Hozzávalók:
50 dkg finom liszt
3 dl víz
fél teáskanál só
1 dkg élesztő

Ezeket összekeverjük és lefedve másnapig a konyhapulton hagyjuk. Meg fog kelni és utána össze is fog esni. Ekkor jó. 
Ez az adag öreg tészta 3 kenyérhez is elég. Lezárt edényben a hűtőben eláll 1-1,5 hétig.

Jó étvágyat és kellemes sütést!
CsillaG sütöde