2016. január 5., kedd

Rozsos kenyér lenmaggal

Munka után, délután is érdemes nekilátni a kenyér sütésnek. Estére friss kenyér illat lengi be a konyhát. Ezt a rozsos kenyeret lenmaggal dúsítottam és szezámmaggal díszítettem. Nekem kedvencem lett.


Hozzávalók:

20 dkg öreg tészta
15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
20 dkg kenyér liszt BL80
2 evőkanál lenmag
2 teáskanál só
2 evőkanál olaj
1 dkg élesztő
kb. 2 dl víz

A hozzávalókat kimérjük egy tálba, és addig gyúrjuk míg össze nem áll. Ezután nyújtó deszkán szép sima, rugalmas tésztává dagasztjuk. Pihenni hagyjuk 50 percet, majd óvatosan átgyúrjuk, a levegőt kilapogatjuk belőle és formázzuk. Jénai tálba helyezzük, a jénai tetejét kissé megspricceljük vízzel és letakarva ismét hagyjuk kelni 45 percig. Kelés után tetszés szerint bevágdossuk, díszítjük magokkal, a tésztát is kissé megspricceljük vízzel és 220 fokos sütőben kb. 45-50 perc alatt készre sütjük. Az utolsó 5-10 percben levesszük a tál tetejét. Sütés után megmértem 75 dkg-os cipó lett.

Ez az idő soknak tűnik, de a tényleges munka ideje kb. 30 perc, a többi várakozási és sütési idő.
Eközben lehet vasalni, a gyermeknek mesét olvasni, a férjet szórakoztatni, vagy a CsillaG sütöde blogját böngészni.  :-)


Jó étvágyat!
CsillaG sütöde

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése