2017. április 20., csütörtök

Fűszeres túróval töltött csavart (teljes kiőrlésű lisztből)

Péksütemény sósan, fűszeres tehén túróval töltve izgi vacsora vagy reggeli. Teljes kiőrlésű búzalisztből egész kicsi finom liszt hozzáadásával.
Könnyű elkészíteni, mert a tészta minden hozzávalóját rögtön össze lehet keverni, így  annyira nem időigényes az elkészítése. 
Munka után is érdemes hozzálátni, mert egészséges és igazán finom ételt tehetünk az asztalra. :-)


Hozzávalók:

Tészta:
30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg finom liszt
5 dkg búzasikér
2,5 dl tej
1 tojás
8 dkg vaj (nem margarin)
1 evőkanál só
pici édesítő vagy cukor
2 dkg friss élesztő
+ 1 tojás a megkenéshez

Túró töltelék:
kb. 40 dkg tehén túró
1-2 evőkanál tejföl ( ha szükség van a túró lazítására)
ízlés szerint fűszerek
(jelen esetben pici fokhagyma, bazsalikom, oregano, só, bors, apróra vágott új hagyma)

A tészta hozzávalóit  tálba tesszük és összedagasszuk. Nem kell az élesztőt sem felfuttatni, csak belemorzsolni, A tej lehet enyhén langyos és a vaj puha. 
Szép, enyhén lágy tésztát kapunk, picit hasonlít a kalácstészta állagára. Az egyforma só és édesítő használatával is arra törekedtem, hogy selymes ízű, picit édeskés tészta legyen.
Hagyjuk kelni kb. 30 percig.   Közben összeállíthatjuk a túró tölteléket. 

Miután a tészta megkelt 16 darabra osztottam, mivel 8 db csavartat készítünk. 10 percet pihenni hagyjuk, addig nyúlnak egy kicsit a sikér szálak és könnyű lesz nyújtani. 
1-1 db tészta darabot nyújtunk hosszúkásra és mind a kettőt megkenjük a túró krémmel, majd felcsavarjuk. Ezután a két szálat összecsavarjuk.





Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, felvert tojással megkenjük, szórhatunk rá magokat is, és állni hagyjuk kb. 15-20 percig.
Ezalatt felmelegítjük a sütőt 200 fokra és a kívánt színre sütjük.




Jó étvágyat kívánok!
CsillaG sütöde