2020. október 15., csütörtök

"Régimódi" habos almás pite

Vágytam már  a régi almás sütik ízére. Esős délután épp megfelelő idő az elkészítéséhez. Minden megtalálható volt hozzá itthon, úgyhogy sip-sup nekiálltam. 




Hozzávalók:

Töltelék:

1 kg alma  (már tisztítva, reszelve)

2 evőkanál cukor  (illetve alma fajtájától függ, lehet több is, mi nem szeretjük a nagyon édes sütiket)

1 citrom leve

2 teáskanál fahéj

2 evőkanál búzadara

3 tojás fehérje + 1 evőkanál cukor + csipet só

Tészta:

50 dk liszt

15 dkg zsír

3 tojás sárgája

csipet só

1 csomag szárított élesztő ( vagy 2,5 dkg friss)

2 dl tej

1 teáskanál cukor

marék dió


A töltelék készítésével kezdjük. A reszelt almát a cukorral és a citrom levével feltesszük főzni. Addig puhítjuk, amíg elfő a leve, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a fahéjat és a búzadarát. Hagyjuk hűlni.

A tésztát addig összeállítjuk. A langyos tejben feloldjuk a cukrot és belekeverjük az élesztőt. A liszthez adjuk a  sót és a zsírt elmorzsoljuk benne. Ezután jöhet a tejes élesztő és a tojások sárgája. Összegyúrjuk, könnyen nyújtható tésztát kapunk. Ketté vesszük, letakarva picit pihentetjük . 

A tojásfehérjét csipet sóval és egy evőkanál cukorral kemény habbá verjük, majd a kihűlt almatöltelékhez keverjük óvatosan.

Egy közepes tepsit (25 x 35 cm) kibélelünk sütőpapírral. Mehet bele a tészta fele kinyújtva, majd erre megy a habos alma, és a tetejére a tészta másik fele. Én pici tojásfehérjét kevéske tejjel elkevertem, azzal lekentem. Durvára vágott dióval díszítettem és meghintettem cukorral. Pár helyen megszurkáltam, hogy a gőz majd tudjon távozni. Amíg a sütő felmelegedett 190 fokra, addig pihent és kicsit kelt a tészta. Kb. 30 percig sütöttem, szép pirosra. 

Jó étvágyat kívánok!

CsillaG sütöde








2020. augusztus 24., hétfő

Körtés galette

Nyár vége, közeledik az ősz. Jöhetnek a körtés sütik. A galette viszonylag gyorsan elkészül és isteni friss csemege. Süssünk, főzzünk körtével, mert remek ízeket lehet kihozni akár sós ételek készítésénél is ebből a gyümölcsből. Ez esetben is kell só, mind a tészta készítésekor, mind a körte töltelékre is. 


Hozzávalók:

tészta:

15 dkg liszt

10 dkg vaj (hideg)

1 tojás

1/2 teáskanál só

1 evőkanál cukor

töltelék:

3 db közepes méretű keményebb körte

5 dkg vaj 

1 cs vaníliás cukor

2 evőkanál barna cukor

csipet só

tojás a kenéshez


A tésztához a lisztet, a hideg vajat , a sót és a cukrot aprítóba tesszük és összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a tojást is és összegyúrjuk. 

Betesszük a hűtőbe pihenni.

A sütőt 190 fokra melegítjük.

A körtéket vékony szeletekre vágjuk. 

A vajat óvatosan világos barnára pirítjuk, majd a tűzről levéve beletesszük a vaníliás cukrot.

Sütőpapíron a tésztát vékony, kör alakúra nyújtjuk, tepsire helyezzük. A körte szeleteket - a szélén három ujjnyi helyet hagyva - szépen elrendezzük a tésztán, széleit felhajtogatjuk.

A körtéket meglocsoljuk a pirított vajjal, sózzuk, majd a barna cukorral meghintjük.

A tésztát tojással lekenjük és kb. 30-35 percig sütjük.

Szuperül karamellizálódik a cukor a tetején, isteni finom lesz!

Jó étvágyat!

CsillaG sütöde


2020. május 29., péntek

Csilla süti (cukormentes)




Ezt a süteményt én találtam ki, állítottam össze az itthon lévő alapanyagokból, ezért az elnevezés. 😊 Édesítőszerrel készült, így cukormentes. Igyekeztem a többi hozzávalónál is csökkenteni a szénhidrátot, illetve a zsírt. Na, nyilván ebből sem ehető bünti nélkül nagy mennyiség, mint ahogy semmiből sem.
(Sajnos) 😉


Hozzávalók

a tésztához:
20 dkg Dia Wellness 50 % -al csökkentett szénhidrát tartalmú liszt
10 dkg zabpehelyliszt  (nyilván lehetnek hagyományos lisztek is)
15 dkg vaj
4 tojás sárgája
1 dkg negyedannyi édesítő 
(lehet cukorral is - 4 dkg)      
1 teáskanál sütőpor
csipet só
1 evőkanál görög joghurt (lehet tejföl is)

krém:
50 dkg csökkentett zsírtartalmú túró
4 tojás sárgája
4 dkg negyedannyi édesítő

2 cs. vaníliás pudingpor
7 dl tehéntej vagy kókusztej
1 evőkanál negyedannyi édesítő

1-2 marék gyümölcs, jelen esetben fagyasztott erdei vegyes gyümölcs

hab:
8 tojás fehérje
4 dkg negyedannyi édesítő

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és betesszük a hűtőbe pihenni.
A túrót elkeverjük a tojássárgájával és az édesítővel. Egy közepes méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd a kinyújtott tésztát beletesszük, mehet rá a túró majd a gyümölcs. 180 fokra felmelegített sütőbe tesszük. 
Közben megfőzzük a pudingot. Mikor már úgy látjuk, hogy majdnem kész a sütemény, ráöntjük a pudingot és visszavesszük a sütő hőfokát 120 fokra, majd mehet vissza a sütőbe. Ekkor felverjük a tojásfehérjét az édesítővel kemény habbá, majd a puding rétegre kenjük és vissza tesszük a sütőbe. Addig hagyjuk bent, míg szép világos barna színt kap.
Hűtve fogyasztjuk. 

Jó étvágyat kívánok!
CsillaG sütöde

2020. május 22., péntek

Egyszerű kelt kakaós csiga


Egyszerű kakaós csiga recept ez, ami sokáig puha marad és igazán nem kell sok minden hozzá.

Hozzávalók:

75 dkg finom liszt
6 evőkanál cukor
1 kávés kanál só
1 tojás rárgája
5 dkg friss élesztő
4,5 dl tej
1.5 dl olaj
cukrozott kakaópor
1 tojás a kenéshez


Az összes hozzávalót dagasztó tálba mérjük. 
Az élesztőt előtte el lehet keverni a tejben, én nem szoktam felfuttatni, állítom, hogy nincs rá szükség. A kelési idő alatt szépen dolgozik így is az élesztő.
Addig dagasztjuk, míg el nem válik az edény falától, majd hagyjuk legalább a duplájára kelni. 
Ez lehet 40-60 percig tartó idő, függ a helyiségben lévő hőmérséklettől.
Miután megkelt 3 részre osztom a tésztát, mert én a kis méretű csigákat kedvelem. Egyenként kinyújtjuk, megkenjük olajjal és bőven szórunk rá a cukrozott kakaóporból. Elegyengetjük , hogy mindenhova jusson, majd kissé lefújjuk vízzel, hogy ne hulljon ki majd a kakaó. Szorosan feltekerjük és 1,5 ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk , tojással lekenjük és 180 fokos sütőben sütjük.

Jó étvágyat kívánok!
CsillaG sütöde


2020. április 4., szombat

Lilahagymás pogácsa

Borozáshoz, sörözéshez vagy csak nasinak kiváló ez a  telt ízű zsíros pogácsa. Ajánlom mindenkinek, aki kedveli a "falusi" ízvilágot.



Hozzávalók:

50 dkg liszt
1 nagy evőkanál zsír (ha van liba zsír az még szuperebb)
2-2,5 dl tejföl
1 tojás
3 teáskanál só

4-5 dkg élesztő (attól tedd függővé, milyen csomagolással kapsz 😄 )
1 dl tej
1 mokkáskanál cukor

3 fej lilahagyma
1 nagy evőkanál zsír

1 tojás a kenéshez

A hagymát apróra vágjuk és a zsíron kissé megpároljuk. 
Nem kell pirítani, nehogy keserűvé váljon.
Hagyjuk hűlni. 
A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
Addig a lisztben elmorzsoljuk a zsírt, majd a többi hozzávalót is beletesszük és összegyúrjuk a tésztát.
Nyújtjuk és a párolt hagyma felét rákenjük, majd hajtogatjuk. (balról középre, jobbról középre, majd alulról középre és végül felülről középre) 
Egy órára a hűtőben pihentetjük. Ezután ismét nyújtás, majd a hagyma másik felével is megismételjük az előzőeket. Kicsit mehet ismét a hűtőbe, de nem muszáj, ha éppen sietünk.😋
Végül nyújtjuk , késsel bekockázzuk a tészta tetejét és szaggatjuk. Tetejét megkenjük felvert tojással ás 180 fokos sütőben sütjük.

Jó étvágyat kívánok!
CsillaG sütöde