2015. november 29., vasárnap

Hagymás krumplis pogácsa

No, ez az a pogácsa, amikor "megmaradt az ebédből a krumplipüré, mi legyen vele" esete áll fenn. Tapasztalatom szerint az ilyen alkalommal készült sütik szoktak a legjobbak lenni.

Hozzávalók:

70 dkg finom liszt
5 dkg élesztő
2-3 teáskanál só,
1 teáskanál cukor
1,5 dl tej
3 evőkanál főtt, áttört krumpli vagy az ebédből megmaradt krumplipüré :-)
5 evőkanál tejföl
2 tojás sárgája
1 tojás a kenéshez
2 közepes fej vörös hagyma
5 dkg vaj

A vajon az apróra vágott hagymát lepirítottam.

Az élesztőt a cukros tejben felfuttattam. A liszthez adtam a sót, a krumplit, a tojássárgáját és a tejfölt, majd a tejes élesztőt és puha tésztát gyúrtam belőle. Egy óráig kelni hagytam.
Nyújtás után a pirított vajas hagymát szétterítettem a tésztán, majd feltekertem, ketté hajtottam és letakarva még kb. 20 percet hagytam pihenni. Ezzel a tekercses technikával meg lehet spórolni a többszöri hajtogatást. ;-)


A pihi után kinyújtottam, késsel berácsoztam, szaggattam, tojással megkentem,  és mehet a 220 fokos sütőbe. Aki kedveli a bors friss ízét, a tojáskenés után őrölhet rá borsot is! 

Jó étvágyat!
CsillaG sütöde

2015. november 24., kedd

"LEVEGŐ" csíkos kalács

Több, mint 20 évvel ezelőtt volt "divat" ez a kalács. Feledésembe :-) is merült ez a süti, ám valamelyik nap eszembe jutott. Hangulat régi, sütésre fel!


Hozzávalók:

60 dkg finom liszt
3 evőkanál kakaópor 
1 dl étolaj
5 dkg élesztő
3 evőkanál cukor
csipet só
3 dl tej
20 db édesítőszer (én most a Lidl-ben kaphatót használtam)



A tejet meglangyosítottam  a cukorral, mehet bele az élesztő, utána az édesítőszer és végül az olajat is beleöntöm. Jól elkeverem.
A lisztet kétfelé mérem, az egyik adaghoz teszem a kakaóport. (én mindig zsíros holland kakaóport használok a sütéshez, minősége utánozhatatlan)
A tejes elegyet egyszerűen ketté osztom és a liszthez öntöm, mind a két adagot szép sima tésztává gyúrom.
Két tekercset szoktam belőle készíteni, így a fehér és a barna tésztát is ketté veszem.
Amilyen vékonyra csak tudom, kinyújtom a fehéret majd a kakaósat is és egymásra helyezem a két lapot, így tekerem fel. Nem kell megijedni, sovány tekercset kapunk, de szép nagyra fog nőni.
A másikat is elkészítem és sütőpapírral bélelt tesibe teszem, jó messzire egymástól.
2 órát hagyom így kelni. Ez sok időnek tűnik, de ez idő alatt csodásan megkel.
Sütés előtt lekenem olajjal és 180 fokos sütőben sütöm. Sütés után, forrón még 2-szer megkenem olajjal.
Jó étvágyat!
CsillaG sütöde

2015. november 20., péntek

Sajtos-füstölt tarjás csiga

Vasárnap reggel gondoltam egyet és "összedobtam" ezt a ropogós, ízes sós csigát.
Ajándékba kaptam Németországból cheddar sajtot, a hűtőben volt főtt füstölt tarja. :-)

Hozzávalók a tésztához:
40 dkg finom liszt
3 dkg friss élesztő vagy 1 csomag szárított
0,8 dl olaj
1 teáskanál só
2-2,5 dl tej 
pici cukor
kenéshez 1 tojás

A sajt és a tarja mennyisége ízlés szerint.

A tésztát összegyúrtam és hagytam kelni kb. 45 percig. Miután a duplájára kelt nyújtottam. Én ketté szoktam venni, két rudat készítek, Jobban szeretjük a kisebb, csinos csigákat. :-)
A kelesztési idő alatt a tarját aprítóba dobtam és összedaráltam, a sajtot szobahőmérsékletre tettem, hogy ne legyen kemény.
A tésztára sorban ráhelyeztem a sajt lapokat, megszórtam a tarjával és szorosan feltekertem.
1.5 - 2 ujjnyi vastag karikákra vágtam, tojással megkentem és 180 fokos sütőben sütöttem.

Nagyon gyorsan elfogyott.  :-)

Jó étvágyat!
CsillaG sütöde


2015. november 17., kedd

Cukormentes gyümölcsös zabsüti

Nagy kedvenc lett az egészséges, cukormentes és gyümölcsös zabsüti.
Egyszerű, gyors és nem utolsó sorban kevésbé hizlaló nasi. 
Hozzávalók:

1 alma, 1 banán, 1 körte reszelve, összenyomva, 1 nagy pohár (manapság 375 g ) natúr joghurt, 
1 teáskanál glukonon, és kb. 15 dkg zabpehely. Ezt a sok finomságot összekeverjük és fél óráig pihentetjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tetszés szerint halmokat rakunk kissé ellapogatjuk a kanállal, 180 fokon enyhe barnás színűre sütjük.
Kellemes állagú, zamatos puha kekszet kapunk. (Alig bírtuk abbahagyni a kóstolást! )
Jó étvágyat!
CsillaG sütöde




2015. november 14., szombat

Király palacsinta egy kedves kollégám elbeszélése alapján

Az egyik kedves kollégám elmesélése alapján készítettem ezt a remek, ízletes palacsintát.
Egy kiadós leves mellé vagy desszertnek is kiváló édesség.
Süssünk kb. 15 db palacsintát.
5 tojást válasszunk szét. A fehérjét verjük fel habbá. A sárgákat keverjük 15 dkg cukorral, 2 vaníliás cukorral habos krémmé, majd adjunk hozzá 40 dkg  20 %-os tejfölt , 15 dkg darált diót (én most nem daráltam, hanem aprítóban zúztam, hogy kissé darabos legyen). A palacsintából 1-2 db-ot tegyünk félre és a többit vágjuk ujjnyi csíkokra. A diós masszába keverjük bele a palacsinta darabokat, majd óvatosan forgassuk bele a felvert fehérjét is. Kivajazott tűzálló tál aljára tegyük az egész palacsintákat és öntsük rá a tölteléket. 180 fokon süssük kb. 15- 20 percig.
Ízlés szerint lehet dzsemmel is tálalni, én a saját készítésű meggy dzsemmel kóstoltam.

Jó étvágyat!
CsillaG sütöde

2015. november 8., vasárnap

Lekváros bukta

Nincs jobb, mint a férj által készített palócleves, és mellé nincs jobb, mint a  lekváros bukta ! :-)
A legeslegjobb, pedig, ha házi készítésű a lekvár is, ami belekerül. 
Hozzávalók:

60 dkg finom liszt
3 dkg friss élesztő vagy 5 dkg pár napja lejárt szavatosságú (ez így készült és tökéletes volt) :-D
2 tojássárgája
3 dl tej
3 evőkanál cukor
1 csipet só
6-7 dkg vaj

szilva vagy/és barack lekvár
kenéshez 1 tojás

Kevés tejben felfuttatjuk az élesztőt. A vaj kivételével mindent összegyúrunk, míg sima tésztát nem kapunk, ezután beledagasztjuk az olvasztott vajat is. 
1 órára elfelejtjük, pihenni küldjük.
Kelesztés után nyújtjuk, tetszés szerinti kockákra vágjuk. Lekvárral töltjük . Kivajazott tepsiben szorosan egymás mellé helyezzük őket és még a tepsiben is kelesztjük 15 percig, tojással megkenjük. 180 fokos sütőben sütjük.
Jó étvágyat!
CsillaG sütöde

2015. november 4., szerda

Bajor zsemle

A kelesztés nélküli gyors kifli után, lássunk egy kelesztési időt kívánó, ám egyszerű zsemle elkészítését.
A bajor zsemle sütését többféleképpen láttam már könyvben, lapokban, interneten. Nekem ez vált be a legjobban.


Hozzávalók:


  • 50 dkg finom liszt  
  • 3 dkg friss élesztő vagy 1 csomag szárított élesztő
  • 2 teáskanál só
  • 3 evőkanál olaj
  • kb. 400 ml langyos víz, ez lehet több vagy kevesebb, függ a liszt minőségétől.
 Lehet kísérletezni a lisztek keverésével is.
 Pl. 20 dkg rozsliszt + 30 dkg finom liszt, 
vagy 10 dkg kukoricaliszt + 40 dkg finom liszt. 

A hozzávalókat gyúrjuk össze, dagasszuk ki és kb. egy órára tegyük félre kelni.

A megkelt tésztát osszuk 8 felé és gömbölyítsük ki.
Forraljunk fel 1-1,5 liter vizet és tegyünk bele egy evőkanál szódabikarbónát.

A zsemléket fél percig főzzük és utána tegyük tepsibe. Vágjuk be a cipócskákat.
180 fokon süssük meg.
Kívül ropogós, belül puha finom zsemléket ehetünk! :-)

Jó étvágyat!
CsillaG sütöde



2015. november 1., vasárnap

Gyors sajtos kifli

A tegnapi nap "túl" jó étvágya volt a családnak, ezért ma reggel szembesültem azzal a  ténnyel, hogy 3-4 szelet kenyér maradt a kenyértartóban. Üzlet, pékség ma nincs nyitva. Ilyenkor kell előkapni a gyors kifli receptet. Nem kell keleszteni, ezért a többi kelt tésztákhoz képest hamar kész a finom hazai sajtos kifli.

Hozzávalók:
60 dkg finom liszt
1 dl olaj
3 dl tej
1 csomag szárított élesztő
2 teáskanál só
2 teáskanál cukor

5 dkg vaj vagy margarin
10 dk sajt
1 tojás a kenéshez


  1. Gyújtsuk be a sütőt, had melegedjen fel 180 fokra.
  2. A tejet és az olajat langyosítsuk meg és keverjük el benne az élesztőt.
  3. A lisztet, sót, cukrot mérjük ki, és az élesztős tejjel gyúrjuk össze.
  4. A tésztát négy felé osszuk, és nyújtsuk őket kör alakúra.
  5. Két tésztát fektessünk egymásra miután egy kis olvasztott vajjal megkenjük a kettő lap között.
  6. Nyolc részre vágjuk, és kifli formákká tekerjük fel. Én tettem mindegyik darab közepébe egy kis darab trappista sajtot, de ez elhagyható.
  7. A másik két lappal tegyünk ugyanígy. 16 db csinos kiflink lesz.
  8. Felvert tojással kenjük meg, szórjunk rá sajtot, köményt, vagy szezámmagot ízlés szerint.
  9. Mehet a sütőbe.
Jó étvágyat!
CsillaG sütöde