2015. december 19., szombat

Ajándék süti

Sokféle muffin tészta létezik, ám én csak azokat szeretem, amelyek nem fullasztóak, szárazak.
Nos, ez a recept ennek a kritériumnak tökéletesen megfelel. Könnyű, szaftos, ízletes tészta.

Kedves kollégáimnak készítettem ajándékba, de most nem hagyományos muffin papírban, hanem kis méretű cserépben sütöttem. 

A tészta hozzávalói:

360 gr natúr joghurt
1 nagy tojás
65 ml napraforgó olaj
1,5 tk. vaníliás cukor
340 gr liszt
200 gr cukor
1 púpozott tk. sütőpor
0,5 tk. szódabikarbóna
csipet só
30 gr cukrozatlan kakaópor
1-1,5 banán

díszítéshez:
100 gr étcsokoládé
tetszés szerinti díszítő cukrok

A cserepeket kibéleljük zsírpapírral. A sütőt 190 fokra előmelegítjük.
A tésztához először a joghurtot a tojással, az olajjal, és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd a péppé tört banánt is belekeverjük.
A száraz alapanyagokat összekeverjük, majd vegyítjük a banános masszával.
A cserepeket háromnegyedig töltjük és sütjük.


A díszítéshez a csokoládét megolvasztjuk és a muffinok tetejére csurgatjuk, majd tetszés szerint díszítjük. A csokoládé dermedése után akár kis ajándék csomagokat készíthetünk belőle.
Kellemes készülődést és jó étvágyat kívánok!
CsillaG sütöde


2015. december 13., vasárnap

Sajtkrémes roló

Nagyon szeretem a natúr sajtokat ízlésem szerint fűszerezni, variálni, különböző ételekben felhasználni. Húsokhoz, tészta ételekhez és süteményekhez is sűrűn használom. Ebben az esetben az olasz ízeket részesítettem előnyben, így a sajt fűszerezéséhez bazsalikomot és pizza fűszerkeveréket használtam, természetesen hangulat szerint lehet variálni a sajt ízesítését.
Hozzávalók:

a tésztához:
 70 dkg finom liszt
 5 dkg élesztő
 1,5 dl olaj
2 evőkanál burgonyapehely
 2 csapott evőkanál cukor
 2-3 teáskanál só
 4,5 dl tej
1 tojás, a kenéshez

a sajtkrémhez:
 30-40 dkg krémes sajt (medve, camping, stb.)
 só, bors, egyéb fűszerek (ebben az esetben: bazsalikom, pizza fűszerkeverék)

Az élesztőt kevés langyos tejben felfuttatjuk. A többi hozzávalót kimérjük, összekeverjük és az élesztővel sima tésztává dagasztjuk. 1 órára pihenni, kelni hagyjuk. 
A sajtkrémet kikeverjük.

Kelés után a tésztából próbáljunk egyforma darabokat vágni,  a kis adagokat nyújtjuk és egyik oldalát csíkokban bevágjuk, a másik felére sajtkrémet teszünk és feltekerjük.
Tepsibe helyezzük és lekenjük a felvert tojással, majd 190 fokra melegített sütőben szép pirosra sütjük.

Jó étvágyat!
CsillaG sütöde

2015. december 6., vasárnap

Almás pite forrón

Ez az édesség a "mekiben" kapható forró almás pitére hasonlít. A lányom kedvence. Többféle recept kering az interneten, én a receptneked.hu oldalon találhatót használtam fel.

Hozzávalók

a tésztához:
50 dkg finom liszt
10-12 evőkanál olvasztott vaj vagy margarin
1 teáskanál só
2 evőkanál cukor
2-2,5 dl víz

a töltelékhez:
4-5 db alma
7 evőkanál cukor
2 evőkanál citromlé
fahéj ízlés szerint
2 dl víz
2 evőkanál vaníliás vagy tejszínes pudingpor


Először a tésztát készítsük el. A lisztet, az olvasztott vajat , a sót, a cukrot keverjük össze és apránként adagolva adjunk hozzá a vízből annyit, míg jól nyújtható, de nem ragacsos tésztát kapunk.
A kész tésztát fóliába csomagolva kb. egy órára a hűtőbe tesszük pihenni.

Amíg a tészta pihen, az almákat apró kockára vágjuk és a cukorral ,citrom levével, fahéjjal, a 2 dl vízben pár percig főzzük. A pudingport kevés vízzel csomómentesre keverjük és az almához adjuk. Így is főzzük. 2-3 percig. A tölteléket hagyjuk kihűlni.


A tésztát nyújtjuk (igyekezzünk minél vékonyabbra), szaggatjuk és az almával töltjük.  
Forró olajban aranybarnára sütjük.
Melegen fogyasszuk, úgy a legfinomabb!!


Jó étvágyat!
CsillaG sütöde