2015. december 19., szombat

Ajándék süti

Sokféle muffin tészta létezik, ám én csak azokat szeretem, amelyek nem fullasztóak, szárazak.
Nos, ez a recept ennek a kritériumnak tökéletesen megfelel. Könnyű, szaftos, ízletes tészta.

Kedves kollégáimnak készítettem ajándékba, de most nem hagyományos muffin papírban, hanem kis méretű cserépben sütöttem. 

A tészta hozzávalói:

360 gr natúr joghurt
1 nagy tojás
65 ml napraforgó olaj
1,5 tk. vaníliás cukor
340 gr liszt
200 gr cukor
1 púpozott tk. sütőpor
0,5 tk. szódabikarbóna
csipet só
30 gr cukrozatlan kakaópor
1-1,5 banán

díszítéshez:
100 gr étcsokoládé
tetszés szerinti díszítő cukrok

A cserepeket kibéleljük zsírpapírral. A sütőt 190 fokra előmelegítjük.
A tésztához először a joghurtot a tojással, az olajjal, és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd a péppé tört banánt is belekeverjük.
A száraz alapanyagokat összekeverjük, majd vegyítjük a banános masszával.
A cserepeket háromnegyedig töltjük és sütjük.


A díszítéshez a csokoládét megolvasztjuk és a muffinok tetejére csurgatjuk, majd tetszés szerint díszítjük. A csokoládé dermedése után akár kis ajándék csomagokat készíthetünk belőle.
Kellemes készülődést és jó étvágyat kívánok!
CsillaG sütöde


2015. december 13., vasárnap

Sajtkrémes roló

Nagyon szeretem a natúr sajtokat ízlésem szerint fűszerezni, variálni, különböző ételekben felhasználni. Húsokhoz, tészta ételekhez és süteményekhez is sűrűn használom. Ebben az esetben az olasz ízeket részesítettem előnyben, így a sajt fűszerezéséhez bazsalikomot és pizza fűszerkeveréket használtam, természetesen hangulat szerint lehet variálni a sajt ízesítését.
Hozzávalók:

a tésztához:
 70 dkg finom liszt
 5 dkg élesztő
 1,5 dl olaj
2 evőkanál burgonyapehely
 2 csapott evőkanál cukor
 2-3 teáskanál só
 4,5 dl tej
1 tojás, a kenéshez

a sajtkrémhez:
 30-40 dkg krémes sajt (medve, camping, stb.)
 só, bors, egyéb fűszerek (ebben az esetben: bazsalikom, pizza fűszerkeverék)

Az élesztőt kevés langyos tejben felfuttatjuk. A többi hozzávalót kimérjük, összekeverjük és az élesztővel sima tésztává dagasztjuk. 1 órára pihenni, kelni hagyjuk. 
A sajtkrémet kikeverjük.

Kelés után a tésztából próbáljunk egyforma darabokat vágni,  a kis adagokat nyújtjuk és egyik oldalát csíkokban bevágjuk, a másik felére sajtkrémet teszünk és feltekerjük.
Tepsibe helyezzük és lekenjük a felvert tojással, majd 190 fokra melegített sütőben szép pirosra sütjük.

Jó étvágyat!
CsillaG sütöde

2015. december 6., vasárnap

Almás pite forrón

Ez az édesség a "mekiben" kapható forró almás pitére hasonlít. A lányom kedvence. Többféle recept kering az interneten, én a receptneked.hu oldalon találhatót használtam fel.

Hozzávalók

a tésztához:
50 dkg finom liszt
10-12 evőkanál olvasztott vaj vagy margarin
1 teáskanál só
2 evőkanál cukor
2-2,5 dl víz

a töltelékhez:
4-5 db alma
7 evőkanál cukor
2 evőkanál citromlé
fahéj ízlés szerint
2 dl víz
2 evőkanál vaníliás vagy tejszínes pudingpor


Először a tésztát készítsük el. A lisztet, az olvasztott vajat , a sót, a cukrot keverjük össze és apránként adagolva adjunk hozzá a vízből annyit, míg jól nyújtható, de nem ragacsos tésztát kapunk.
A kész tésztát fóliába csomagolva kb. egy órára a hűtőbe tesszük pihenni.

Amíg a tészta pihen, az almákat apró kockára vágjuk és a cukorral ,citrom levével, fahéjjal, a 2 dl vízben pár percig főzzük. A pudingport kevés vízzel csomómentesre keverjük és az almához adjuk. Így is főzzük. 2-3 percig. A tölteléket hagyjuk kihűlni.


A tésztát nyújtjuk (igyekezzünk minél vékonyabbra), szaggatjuk és az almával töltjük.  
Forró olajban aranybarnára sütjük.
Melegen fogyasszuk, úgy a legfinomabb!!


Jó étvágyat!
CsillaG sütöde

2015. november 29., vasárnap

Hagymás krumplis pogácsa

No, ez az a pogácsa, amikor "megmaradt az ebédből a krumplipüré, mi legyen vele" esete áll fenn. Tapasztalatom szerint az ilyen alkalommal készült sütik szoktak a legjobbak lenni.

Hozzávalók:

70 dkg finom liszt
5 dkg élesztő
2-3 teáskanál só,
1 teáskanál cukor
1,5 dl tej
3 evőkanál főtt, áttört krumpli vagy az ebédből megmaradt krumplipüré :-)
5 evőkanál tejföl
2 tojás sárgája
1 tojás a kenéshez
2 közepes fej vörös hagyma
5 dkg vaj

A vajon az apróra vágott hagymát lepirítottam.

Az élesztőt a cukros tejben felfuttattam. A liszthez adtam a sót, a krumplit, a tojássárgáját és a tejfölt, majd a tejes élesztőt és puha tésztát gyúrtam belőle. Egy óráig kelni hagytam.
Nyújtás után a pirított vajas hagymát szétterítettem a tésztán, majd feltekertem, ketté hajtottam és letakarva még kb. 20 percet hagytam pihenni. Ezzel a tekercses technikával meg lehet spórolni a többszöri hajtogatást. ;-)


A pihi után kinyújtottam, késsel berácsoztam, szaggattam, tojással megkentem,  és mehet a 220 fokos sütőbe. Aki kedveli a bors friss ízét, a tojáskenés után őrölhet rá borsot is! 

Jó étvágyat!
CsillaG sütöde

2015. november 24., kedd

"LEVEGŐ" csíkos kalács

Több, mint 20 évvel ezelőtt volt "divat" ez a kalács. Feledésembe :-) is merült ez a süti, ám valamelyik nap eszembe jutott. Hangulat régi, sütésre fel!


Hozzávalók:

60 dkg finom liszt
3 evőkanál kakaópor 
1 dl étolaj
5 dkg élesztő
3 evőkanál cukor
csipet só
3 dl tej
20 db édesítőszer (én most a Lidl-ben kaphatót használtam)



A tejet meglangyosítottam  a cukorral, mehet bele az élesztő, utána az édesítőszer és végül az olajat is beleöntöm. Jól elkeverem.
A lisztet kétfelé mérem, az egyik adaghoz teszem a kakaóport. (én mindig zsíros holland kakaóport használok a sütéshez, minősége utánozhatatlan)
A tejes elegyet egyszerűen ketté osztom és a liszthez öntöm, mind a két adagot szép sima tésztává gyúrom.
Két tekercset szoktam belőle készíteni, így a fehér és a barna tésztát is ketté veszem.
Amilyen vékonyra csak tudom, kinyújtom a fehéret majd a kakaósat is és egymásra helyezem a két lapot, így tekerem fel. Nem kell megijedni, sovány tekercset kapunk, de szép nagyra fog nőni.
A másikat is elkészítem és sütőpapírral bélelt tesibe teszem, jó messzire egymástól.
2 órát hagyom így kelni. Ez sok időnek tűnik, de ez idő alatt csodásan megkel.
Sütés előtt lekenem olajjal és 180 fokos sütőben sütöm. Sütés után, forrón még 2-szer megkenem olajjal.
Jó étvágyat!
CsillaG sütöde

2015. november 20., péntek

Sajtos-füstölt tarjás csiga

Vasárnap reggel gondoltam egyet és "összedobtam" ezt a ropogós, ízes sós csigát.
Ajándékba kaptam Németországból cheddar sajtot, a hűtőben volt főtt füstölt tarja. :-)

Hozzávalók a tésztához:
40 dkg finom liszt
3 dkg friss élesztő vagy 1 csomag szárított
0,8 dl olaj
1 teáskanál só
2-2,5 dl tej 
pici cukor
kenéshez 1 tojás

A sajt és a tarja mennyisége ízlés szerint.

A tésztát összegyúrtam és hagytam kelni kb. 45 percig. Miután a duplájára kelt nyújtottam. Én ketté szoktam venni, két rudat készítek, Jobban szeretjük a kisebb, csinos csigákat. :-)
A kelesztési idő alatt a tarját aprítóba dobtam és összedaráltam, a sajtot szobahőmérsékletre tettem, hogy ne legyen kemény.
A tésztára sorban ráhelyeztem a sajt lapokat, megszórtam a tarjával és szorosan feltekertem.
1.5 - 2 ujjnyi vastag karikákra vágtam, tojással megkentem és 180 fokos sütőben sütöttem.

Nagyon gyorsan elfogyott.  :-)

Jó étvágyat!
CsillaG sütöde


2015. november 17., kedd

Cukormentes gyümölcsös zabsüti

Nagy kedvenc lett az egészséges, cukormentes és gyümölcsös zabsüti.
Egyszerű, gyors és nem utolsó sorban kevésbé hizlaló nasi. 
Hozzávalók:

1 alma, 1 banán, 1 körte reszelve, összenyomva, 1 nagy pohár (manapság 375 g ) natúr joghurt, 
1 teáskanál glukonon, és kb. 15 dkg zabpehely. Ezt a sok finomságot összekeverjük és fél óráig pihentetjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tetszés szerint halmokat rakunk kissé ellapogatjuk a kanállal, 180 fokon enyhe barnás színűre sütjük.
Kellemes állagú, zamatos puha kekszet kapunk. (Alig bírtuk abbahagyni a kóstolást! )
Jó étvágyat!
CsillaG sütöde




2015. november 14., szombat

Király palacsinta egy kedves kollégám elbeszélése alapján

Az egyik kedves kollégám elmesélése alapján készítettem ezt a remek, ízletes palacsintát.
Egy kiadós leves mellé vagy desszertnek is kiváló édesség.
Süssünk kb. 15 db palacsintát.
5 tojást válasszunk szét. A fehérjét verjük fel habbá. A sárgákat keverjük 15 dkg cukorral, 2 vaníliás cukorral habos krémmé, majd adjunk hozzá 40 dkg  20 %-os tejfölt , 15 dkg darált diót (én most nem daráltam, hanem aprítóban zúztam, hogy kissé darabos legyen). A palacsintából 1-2 db-ot tegyünk félre és a többit vágjuk ujjnyi csíkokra. A diós masszába keverjük bele a palacsinta darabokat, majd óvatosan forgassuk bele a felvert fehérjét is. Kivajazott tűzálló tál aljára tegyük az egész palacsintákat és öntsük rá a tölteléket. 180 fokon süssük kb. 15- 20 percig.
Ízlés szerint lehet dzsemmel is tálalni, én a saját készítésű meggy dzsemmel kóstoltam.

Jó étvágyat!
CsillaG sütöde

2015. november 8., vasárnap

Lekváros bukta

Nincs jobb, mint a férj által készített palócleves, és mellé nincs jobb, mint a  lekváros bukta ! :-)
A legeslegjobb, pedig, ha házi készítésű a lekvár is, ami belekerül. 
Hozzávalók:

60 dkg finom liszt
3 dkg friss élesztő vagy 5 dkg pár napja lejárt szavatosságú (ez így készült és tökéletes volt) :-D
2 tojássárgája
3 dl tej
3 evőkanál cukor
1 csipet só
6-7 dkg vaj

szilva vagy/és barack lekvár
kenéshez 1 tojás

Kevés tejben felfuttatjuk az élesztőt. A vaj kivételével mindent összegyúrunk, míg sima tésztát nem kapunk, ezután beledagasztjuk az olvasztott vajat is. 
1 órára elfelejtjük, pihenni küldjük.
Kelesztés után nyújtjuk, tetszés szerinti kockákra vágjuk. Lekvárral töltjük . Kivajazott tepsiben szorosan egymás mellé helyezzük őket és még a tepsiben is kelesztjük 15 percig, tojással megkenjük. 180 fokos sütőben sütjük.
Jó étvágyat!
CsillaG sütöde

2015. november 4., szerda

Bajor zsemle

A kelesztés nélküli gyors kifli után, lássunk egy kelesztési időt kívánó, ám egyszerű zsemle elkészítését.
A bajor zsemle sütését többféleképpen láttam már könyvben, lapokban, interneten. Nekem ez vált be a legjobban.


Hozzávalók:


  • 50 dkg finom liszt  
  • 3 dkg friss élesztő vagy 1 csomag szárított élesztő
  • 2 teáskanál só
  • 3 evőkanál olaj
  • kb. 400 ml langyos víz, ez lehet több vagy kevesebb, függ a liszt minőségétől.
 Lehet kísérletezni a lisztek keverésével is.
 Pl. 20 dkg rozsliszt + 30 dkg finom liszt, 
vagy 10 dkg kukoricaliszt + 40 dkg finom liszt. 

A hozzávalókat gyúrjuk össze, dagasszuk ki és kb. egy órára tegyük félre kelni.

A megkelt tésztát osszuk 8 felé és gömbölyítsük ki.
Forraljunk fel 1-1,5 liter vizet és tegyünk bele egy evőkanál szódabikarbónát.

A zsemléket fél percig főzzük és utána tegyük tepsibe. Vágjuk be a cipócskákat.
180 fokon süssük meg.
Kívül ropogós, belül puha finom zsemléket ehetünk! :-)

Jó étvágyat!
CsillaG sütöde



2015. november 1., vasárnap

Gyors sajtos kifli

A tegnapi nap "túl" jó étvágya volt a családnak, ezért ma reggel szembesültem azzal a  ténnyel, hogy 3-4 szelet kenyér maradt a kenyértartóban. Üzlet, pékség ma nincs nyitva. Ilyenkor kell előkapni a gyors kifli receptet. Nem kell keleszteni, ezért a többi kelt tésztákhoz képest hamar kész a finom hazai sajtos kifli.

Hozzávalók:
60 dkg finom liszt
1 dl olaj
3 dl tej
1 csomag szárított élesztő
2 teáskanál só
2 teáskanál cukor

5 dkg vaj vagy margarin
10 dk sajt
1 tojás a kenéshez


  1. Gyújtsuk be a sütőt, had melegedjen fel 180 fokra.
  2. A tejet és az olajat langyosítsuk meg és keverjük el benne az élesztőt.
  3. A lisztet, sót, cukrot mérjük ki, és az élesztős tejjel gyúrjuk össze.
  4. A tésztát négy felé osszuk, és nyújtsuk őket kör alakúra.
  5. Két tésztát fektessünk egymásra miután egy kis olvasztott vajjal megkenjük a kettő lap között.
  6. Nyolc részre vágjuk, és kifli formákká tekerjük fel. Én tettem mindegyik darab közepébe egy kis darab trappista sajtot, de ez elhagyható.
  7. A másik két lappal tegyünk ugyanígy. 16 db csinos kiflink lesz.
  8. Felvert tojással kenjük meg, szórjunk rá sajtot, köményt, vagy szezámmagot ízlés szerint.
  9. Mehet a sütőbe.
Jó étvágyat!
CsillaG sütöde



2015. október 30., péntek

Sütőtökkrémes szelet

Itt van a sütőtök szezon! A sütőtök egészséges és finom. Én mindig az évszaknak megfelelő, éppen érő zöldségeket, gyümölcsöket szeretek felhasználni. Olyan sütőtökös sütit álmodtam meg, ami jól néz ki /szerintem :-) / és egyszerű elkészíteni. 



A tészta az általam nagyon kedvelt olajos piskóta.


Hozzávalók:

6 tojás 
8 evőkanál cukor
12 evőkanál olaj
12 evőkanál liszt
1 csomag sütőpor


Két lapban sütöttem.

A tészta felét fekete ételfestékkel,színeztem. 


A krémhez megsütöttem a tököt, a húsát aprítógépben pépesítettem .

20 dkg margarint,
15 dkg porcukrot habosra kevertem, belekevertem  a tök pürét. (pici sárga ételfestékkel élénkítettem a színét)
3 dl tejből és 3 evőkanál lisztből krémet főztem, amit egy kávéskanál mézeskalács fűszerkeverékkel és egy kávéskanál citromhéjjal ízesítettem.
Hűlés után a két krémet összedolgoztam. A lapokat töltöttem és porcukorral szórtam.

Jó étvágyat!
CsillaG sütöde

2015. október 27., kedd

Barackos krémes torta

Családi szülinapra készült barackos krémes torta. Nem túl édes. Kettőt pislogtam és már csak nyomokban volt belőle a torta tartón.



Hozzávalók:

Tészta: 
6 tojás
8 evőkanál cukor
12 evőkanál olaj
12 evőkanál liszt
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
csipet só


Krém:
Dr. Oetker krémes porból készült, de az előírástól eltérve 6.5 dl tejjel.
A rétegezésnél a krém tetejére darabolt őszibarackot tettem. Idény szerint friss vagy konzerv.
A torta borításához Hulala tejszínt használtam, amit zselatinnal fixáltam.
Jó étvágyat!
CsillaG sütöde

2015. október 22., csütörtök

Ropogtatós

Ez a sós, ropogós, magvas lapocska sokak kedvence ismerőseim körében. Többször kérték "meséljem" el részletesen hogyan készítem. Most megmutatom lépésről lépésre. ;-)

Hozzávalók:

2 dl teljes kiőrlésű rozsliszt
1,5 dl teljes kiőrlésű búzaliszt
1 dl zabpehely

1 dl lenmag
1 dl szezámmag
1 dl napraforgómag

1 teáskanál só
1 teáskanál sütőpor
1 dl olaj
2 dl víz

A száraz hozzávalókat egy tálba mérjük, összekeverjük, majd az olajat és a vizet is hozzáadjuk.
Kb. fél órára hagyjuk pihenni, had dagadjon a zabpehely!!!
Nem  túl szép látvány, de nagyon finom lesz!


Sütőpapírra tesszük és befedjük még egy darabbal. A papíron keresztül nyújtjuk, mert ragad.
Próbáljuk minél vékonyabbra nyújtani, így lesz finom ropogós!
Vegyük le a felső papírt és vágjuk tetszés szerinti formára. 

A papírral együtt tegyük át a tepsibe és 180 fokon süssük, míg szép piros nem lesz.

Ebből az adag nyersanyagból 2 tepsire való készíthető.  
Én többször, rögtön dupla adaggal indulok, mert ezt a kekszet még az is megszereti, aki általában nem kedveli a sok magvas ételeket. 
Használható kenyér helyett (csajok), és bor illetve sör korcsolyának is (pasik és csajok) :-)

Kellemes sütögetést és jó étvágyat kívánok!
CsillaG sütöde


2015. október 18., vasárnap

Mini képviselőfánk

Évekkel ezelőtt készítettem először képviselőfánkot. Az első próbálkozás klassz lett. Ezen felbuzdulva kis idő után ismét sütöttem, de nem lett szép, összeesett. Nem adom fel alapon, ismét próbálkoztam, de az sem lett az igazi, Több helyen olvasgattam, nézegettem a fánk tészta készítéséről. Több sütés után találtam meg az igazi praktikákat.
Szerintem két fontos dolog van, amit kötelező betartani. Az első, az egyensúly. ( 2 dl víz, azaz 20 dkg, 20 dkg vaj, 20 dkg finom liszt)  A vízben felolvasztjuk a vajat, utána beletesszük a lisztet és addig melegítjük, míg el nem válik az edény falától. Csipet só, csipet cukor bele. Áthelyezzük egy másik edénybe és kis adagokban tojást (4-5 db) adunk hozzá, addig míg sűrű nokedlitésztára hasonlító állagot nem kapunk. Nyomózsákból tepsibe nyomkodjuk.
A második és talán a legfontosabb, a sütés hőfoka. 180 fokon 20-25 percig, majd 150-160 fokra visszavéve 20 percig sütjük. Ekkor tulajdonképen már csak szárítjuk, akár a sütő ajtaját résnyire meg is lehet nyitni. Így nem esik össze és szép üreges fánkot kapunk.
Várakoznak a kicsikék a töltésre. :-)


Ilyen csini, kis üreges hasacskájuk lesz.

Megtöltve. Itt már a fogyasztásra várakozva. (ők fogynak, mi hízunk :-)  )
A család nagyon szereti a Dr Oetker krémes port, úgyhogy én azzal szoktam tölteni.
Jó étvágyat!