2015. november 4., szerda

Bajor zsemle

A kelesztés nélküli gyors kifli után, lássunk egy kelesztési időt kívánó, ám egyszerű zsemle elkészítését.
A bajor zsemle sütését többféleképpen láttam már könyvben, lapokban, interneten. Nekem ez vált be a legjobban.


Hozzávalók:


  • 50 dkg finom liszt  
  • 3 dkg friss élesztő vagy 1 csomag szárított élesztő
  • 2 teáskanál só
  • 3 evőkanál olaj
  • kb. 400 ml langyos víz, ez lehet több vagy kevesebb, függ a liszt minőségétől.
 Lehet kísérletezni a lisztek keverésével is.
 Pl. 20 dkg rozsliszt + 30 dkg finom liszt, 
vagy 10 dkg kukoricaliszt + 40 dkg finom liszt. 

A hozzávalókat gyúrjuk össze, dagasszuk ki és kb. egy órára tegyük félre kelni.

A megkelt tésztát osszuk 8 felé és gömbölyítsük ki.
Forraljunk fel 1-1,5 liter vizet és tegyünk bele egy evőkanál szódabikarbónát.

A zsemléket fél percig főzzük és utána tegyük tepsibe. Vágjuk be a cipócskákat.
180 fokon süssük meg.
Kívül ropogós, belül puha finom zsemléket ehetünk! :-)

Jó étvágyat!
CsillaG sütöde



1 megjegyzés: