2021. február 19., péntek

Kovászos sajtos-pórés csiga

A kenyér sütéshez előkészített kovászból maradt bőven és gondoltam készítek vacsorára sajtos csigát. Az az igazság, hogy sajt is bőven akadt a hűtőben ( 3 féle is), mostanában nem fogyasztottunk belőle, így adta az is magát.



Hozzávalók:

50 dkg kenyérliszt

20 dkg kovász (kovász nem lévén, 2,5 dkg friss élesztő vagy 1 csomag szárított élesztő)

kb. 2,5 dl víz ( élesztő használata esetén változik, közepesen lágy tésztát kell kapjunk)

3 dkg olvasztott vaj

1 evőkanál só

30 dkg sajt

3 evőkanál tejföl

a tetejére 1 evőkanál tejföl 1 db tojással kikeverve


A kovászt elkeverjük a vízzel, majd mehet hozzá a liszt, vaj és a só. Sima tésztát dagasztunk belőle, majd egy órát kelni hagyjuk. (élesztős esetén nincs szükség ennyi időre)

Lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk és megkenjük tejföllel, rászórjuk a reszelt sajtot és pár karika vékonyra vágott póréhagymát is szórunk rá. (természetesen, aki nem kedveli a hagymát, ki is hagyhatja)



Feltekerjük szorosan a hosszabb oldalánál kezdve, és kb. 3 cm széles szeletekre vágjuk. Tepsire helyezzük, a tojást a tejföllel elkeverjük és megkenjük vele a csigákat. Letakarva, ismét egy órát hagyjuk kelni.

180 fokosra előmelegített sütőben sütjük.

A kovásszal készített sütemények egészségesebbek és tovább maradnak puhák.

Jó étvágyat kívánok!

CsillaG sütöde








2021. február 10., szerda

Teljes kiőrlésű mini bagett

Rozskovásszal készítettem teljes kiőrlésű búzalisztből kis bagetteket. A kovászos péksütik akkor a legfinomabbak, ha lassan kelnek, így  egész éjszaka pihent, várakozott a hűtőben.



Hozzávalók:

60 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt

(most a lisztes zsákban már csak 54 dkg volt, így a maradék dekát finom fehér liszttel pótoltam )

20 dkg aktív kovász  (nekem rozskovász van)

(egyébként, aki nem kovászol, készítheti 2,5 dkg friss élesztővel vagy 1 csomag szárított élesztővel, ebben az esetben kb. egy óra múlva már sütheti is)

5 dkg sikér

5 dl langyos víz

1 teáskanál só

pici olaj a kelesztő tál aljába

 

A kovászt elkeverem a vízzel, majd mehet bele a liszt, sikér , só. Dagasztom szép sima tésztává. 

Olajos tálba teszem keleszteni, kb. fél óránként hajtogatok rajta vagy háromszor.

Ezután 4 részre osztom a tésztát, szívem, kedvem szerint formázom. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem, letakarom, majd mehet a hűtőbe reggelig.

Míg a pulton várakozik a tészta, előmelegítem a sütőt 230 fokra, és mehet is be sülni.

A kovásszal készült kenyereknek, kifliknek, sütiknek sokkal "istenibb" íze van és sokkal tovább is puha , ropogós marad.

Jó étvágyat kívánok!

CsillaG sütöde