2016. június 21., kedd

Sajtkrémes graham csiga

Graham liszttel készült sós csigákat sütöttem. Kiváló reggelire vagy tízóraira, elvinni suliba, munkahelyre. 
Négy rudat készítettem belőle, hármat fűszeres sajttal töltöttem, a negyediket mogyoróvajjal (sós) kísérlet képen. Szerintem finom lett.


Hozzávalók:

75 dkg liszt (fele graham, fele kenyérliszt)
2 teáskanál só
5 dkg élesztő
2 evőkanál kovász (elhagyható, de finomabb és tovább friss tőle)
1,5 dl olaj
4 - 4,5 dl tej 

A sajtkrémet natúr, puha sajtból kevertem - 35-40 dkg (pl. tömlős, kocka ) bazsalikommal, oregánoval, római köménnyel.... Mindenki ízlése szerint fűszerezheti.


A tésztát összeállítottam és kb. egy órára kelni hagytam, közben kétszer meghajtogattam.
Négy részre osztottam, nyújtottam. 


Három tekercset a sajtkrémmel töltöttem, a negyediket sós mogyorókrémmel.




Feltekerés után daraboltam, tepsiben tojással való kenés után még kb. 10 percet pihentettem és 200 fokos sütőben sütöttem.


Jó étvágyat!
CsillaG sütöde

2016. június 16., csütörtök

Lenmagos kifli teljes kiőrlésű lisztből

Több hete parkolt a kovászom a hűtőben. Pár nappal ezelőtt elővettem és élesztgettem. Mivel még nem tartottam elég erősnek a kovászt és hirtelen felindulásból álltam neki sütni , nem volt otthon friss élesztő, ezért jelen esetben szárított élesztő is került bele. 


Hozzávalók:

400 gr teljes kiőrlésű búzaliszt
50 gr sikér
2 kávéskanál só
2 evőkanál lenmag
2 evőkanál kovász (rozs)
1 csomag szárított élesztő, vagy 10 gr friss élesztő
60 gr olaj
kb. 3 dl tej és víz fele-fele arányban. 


Összeállítás után hagytam kelni kb. 1,5 órát, közben kétszer áthajtogattam. 8 darab kifli rudat formáztam belőle. Tepsiben még sütés előtt fél óráig állni hagytam, majd 200 fokos gőzös sütőben sütöttem.

Jó étvágyat!
CsillaG sütöde