2016. március 23., szerda

Jó reggelt!, Jó napot!, Jó estét! :-) KEKSZ (cukor nélkül)

Az üzletekben kapható, kedvelt kekszet szerettem volna készíteni. Összeállítottam egy olyan keveréket, ami az ízlésemnek megfelelő. (nekem a bolti túl édes) Erre mondhatjuk, hogy "egészséges", hiszen az alapanyagok jó minőségűek és hozzáadott, finomított cukrot nem tartalmaz.



2016. március 16., szerda

Teljes kiőrlésű búza rúd

Lehet ám teljes kiőrlésű lisztekből levegős, puha pékárut készíteni! Niki receptjei sokszor inspirálnak, ötleteket adnak. 
Ez a uzsonna rúd szinte teljes mértékben teljes kiőrlésű lisztből készült, kevés finom liszttel.



Hozzávalók:
35 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg finom liszt
5 dkg sikér
2,5 dkg friss élesztő
2 teáskanál só
2 evőkanál tejszín vagy tejföl
5 dkg olvasztott vaj (szigorúan vaj)
2,5 -3 dl víz (liszt minőségétől függően)

A hozzávalókat összegyúrjuk. Rugalmas, enyhén lágy tésztát kell kapjunk. Kb. 40 percet pihentetjük, majd 8 felé osztjuk a tésztát, 10 percet ismét pihentetjük, majd nyújtjuk és feltekerjük. Abban az esetben, ha magokat vagy pl. zabpelyhet szeretnénk a tetejére tenni, akkor érdemes formázás után picit a tetejét belemártani vízbe, aztán a magokba és úgy tenni a tepsibe. Így, formázva még kb. 40 percet kelesztjük, utána 200 fokos sütőben sütjük, míg szép piros lesz.

Jó étvágyat!
CsillaG sütöde


2016. március 10., csütörtök

Fűszeres gyökérkenyér

A gyökérkenyér elkészítése nem igényel sok időt és munkát. Akinek nincs kedve és ideje dagasztani, válassza ennek a különleges kenyérnek a sütését. 
Ezt a kenyeret Niki receptje ihlette, kis változtatással a saját ízlésemre formálva.



Hozzávalók:
30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
15 dkg finom búzaliszt
40 gr sikér
ízlés szerint szárított oregano, bazsalikom
(aki szereti, tehet bele félbe vágott olivabogyót is)
1-2 kiskanál só
25 gr friss élesztő
2 evőkanál tejföl
4 dl víz


A hozzávalókat egy kanállal egyszerűen összekeverjük, lefedve 12 órát állni hagyjuk, de az sem baj, ha több idő telik el. Én este szoktam bekeverni és másnap délután sütöm.
A sütés előtt bőven lisztezett felületre tesszük és párszor megcsavarjuk a tésztát. Nem kell gyúrogatni, nagyon nyomogatni, hogy a nagy légbuborékok ne durranjanak ki, éppen az a lényeg, hogy lukacsos legyen. Zsírpapírral bélelt jénai edénybe teszem és egy órát még állni hagyom lefedve, de akkor is klassz lesz, ha nincs idő az órát kivárni. 230 fokra felmelegített sütőben sütjük, kb. 40-50 percig, félidőben vegyük le a sütő hőfokát 200 fokra. 

Jó étvágyat!
CsillaG sütöde