2016. március 10., csütörtök

Fűszeres gyökérkenyér

A gyökérkenyér elkészítése nem igényel sok időt és munkát. Akinek nincs kedve és ideje dagasztani, válassza ennek a különleges kenyérnek a sütését. 
Ezt a kenyeret Niki receptje ihlette, kis változtatással a saját ízlésemre formálva.



Hozzávalók:
30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
15 dkg finom búzaliszt
40 gr sikér
ízlés szerint szárított oregano, bazsalikom
(aki szereti, tehet bele félbe vágott olivabogyót is)
1-2 kiskanál só
25 gr friss élesztő
2 evőkanál tejföl
4 dl víz


A hozzávalókat egy kanállal egyszerűen összekeverjük, lefedve 12 órát állni hagyjuk, de az sem baj, ha több idő telik el. Én este szoktam bekeverni és másnap délután sütöm.
A sütés előtt bőven lisztezett felületre tesszük és párszor megcsavarjuk a tésztát. Nem kell gyúrogatni, nagyon nyomogatni, hogy a nagy légbuborékok ne durranjanak ki, éppen az a lényeg, hogy lukacsos legyen. Zsírpapírral bélelt jénai edénybe teszem és egy órát még állni hagyom lefedve, de akkor is klassz lesz, ha nincs idő az órát kivárni. 230 fokra felmelegített sütőben sütjük, kb. 40-50 percig, félidőben vegyük le a sütő hőfokát 200 fokra. 

Jó étvágyat!
CsillaG sütöde


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése