2023. november 11., szombat

Tökös zsemle


Maradt sült sütőtök, és gondoltam kipróbálom a tök formájú zsemlét, de belül is tökösen.

Formailag is próbát tettem. Pár darabot zsinórral, pár darabot ollóval bevágva alakítottam.





Hozzávalók:

40 dkg finom liszt
10 dkg sült sütőtök
1 csomag szárított élesztő
2 kávéskanál só
1 kávéskanál méz
1,5 dl tej
2 evőkanál olaj
1 tojás

A liszthez adjuk az élesztőt, a sót, a mézet, az összenyomott sült tököt, a tejet, a tojást és az olajat. Dagasztjuk, majd egy órát kelni hagyjuk. Miután megkelt a tészta, 8 részre osztjuk, és vagy zsinórral vagy ollóval megformázzuk a zsemléket. Szárat imitálva szúrjunk bele tökmagot vagy diót vagy mandulát vagy kesudiót, épp amit találunk otthon. A tepsiben még hagyjuk ismét kelni kb. 30 percet, majd 190 fokos sütőben süssük meg. Sütés és kis hűlés után vágjuk le róla a zsinórt.

Jó étvágyat kívánok!
CsillaG sütöde




2023. október 15., vasárnap

Mogyoróvajas fitness nasi

Kellene valami tápláló, de egészséges nasi! Mi van itthon hozzá?  Gondoltam szétnézek, és összedobok valamit. Mikor saját kútfőből rakok össze receptet, a készítés közben jegyzem a hozzáadott alapanyagokat a mennyiségekkel együtt. Amennyiben nekem ízlett, megírom itt a receptet. 

Attól, hogy egészséges hozzávalókból készült, nem ajánlott ebből sem őrült mennyiséget fogyasztani egyszerre. Edzés után vagy uzsonnára 1-2 db bőven elég.



Hozzávalók:

150 gr zabpehely

50 gr ízesített fehérje por (jelen esetben vaníliás)

aki az édesebb ízeket kedveli tehet bele még ízlés szerint édesítőt

160 gr cukkini  (nagy lyukú reszelőn lereszelve)

2 tojás

70 gr mogyoróvaj

csipet só

díszítésként lehet mogyoró darabokat, magokat, kókusz reszeléket szórni a tetejére


Az összes hozzávalót késes aprítóba tettem és így elegyítettem, de simán megy a kanállal kavarás is.

Ragacsos masszát kaptam, de ilyennek kell lenni.  Egy röpke órácskát én állni hagytam, de fél óra is elég.

A sütőt 180 fokra előmelegítettem. Sütőpapírra két kanál segítségével halmoztam és ellapogattam.

15-20 percig sütöttem légkeveréssel. 12 db lett belőle.


Jó étvágyat kívánok!

CsillaG sütöde





2023. október 8., vasárnap

Habos almatorta (sütés nélküli)

Ezt a gyors almatortát nem kell sütni, főzni is csak keveset. Nagyon könnyed, puha sütemény. 

Mivel a babapiskóta cukros, legalább a többi hozzávalónál édesítőt használtam.

Fogyasszunk minél kevesebb finomított cukrot, és használjunk növényi eredetű édesítőt.





Hozzávalók:

12-15 db babapiskóta

2 csomag vanília vagy tejszín ízű pudingpor

7 dl tej

2 teáskanál 1:4 Dia-Wellness cukorhelyettesítő  vagy 5 evőkanál cukor

3 db nagy méretű alma

1 evőkanál fahéj

0,5 liter tejszín vagy cukrászhab  (tejszín esetén + hab fixáló)

1 mokkáskanál édesítő a habhoz, amennyiben cukrozott már ne tegyünk hozzá

csokoládé a díszítéshez


Az almát nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük. Egy 22 cm átmérőjű tortaformát 

kibélelünk sütőpapírral, az alját kirakjuk a babapiskótával.

A tejjel megfőzzük a pudingot. A reszelt almát kinyomkodjuk és összekeverjük a fahéjjal, majd a 

pudinghoz adjuk. A krémet a piskótára kenjük. Hűlni hagyjuk, hűtőben hűtjük. A tejszínt felverjük és a 

hideg krémre halmozzuk. Reszelt vagy olvasztott csokoládéval díszítjük.


Jó étvágyat kívánok!

CsillaG sütöde


2023. március 15., szerda

Piskótatekercs (liszt és cukor nélkül)

Olvastam többször, hogy liszt helyett pudingport lehet használni a piskóta sütésnél. Kipróbáltam "sajátra" alakítva.  A finomított cukor használatát mellőzöm, így édesítővel készítettem. Amennyiben valaki gluténérzékeny, gluténmentes pudingport kell használni. Természetesen tölthetjük különböző töltelékkel, én most túrókrémet használtam.



Hozzávalók:

Piskóta:

6 db közepes tojás

5 dkg Dia-Wellness 1:4 cukorhelyettesítő

csipet só

2 csomag kakaós pudingpor

Töltelék:

40 dkg túró

5 dkg vaj vagy mascarpone

ízlé szerint édesítő

reszelt citromhéj

pár szem málna (jelen esetben fagyasztóból elővéve)


A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét, apránként hozzáadva az édesítőt és a sót, kemény habbá verjük.

A felvert habhoz óvatosan hozzáadjuk a tojás sárgáját, majd a pudingport és nagy méretű tepsiben, sütőpapírt használva, 180 fokos sütőben sütjük. Kb. 10 perc, de sütő függő, figyeljünk.

Hagyjuk kihűlni. Nem kell feltekerni, mint a hagyományos piskótát, nem fog törni.

Míg hűl a tészta, elkészítjük a tölteléket. A túrót ízesítjük, krémesre keverjük a vajjal és megkenjük a piskótát. Gyümölcsöt teszünk bele, majd szorosan feltekerjük, fóliába csomagoljuk és a hűtőszekrénybe tesszük kb. egy órára.

Jó étvágyat kívánok!

CsillaG sütöde