2015. november 29., vasárnap

Hagymás krumplis pogácsa

No, ez az a pogácsa, amikor "megmaradt az ebédből a krumplipüré, mi legyen vele" esete áll fenn. Tapasztalatom szerint az ilyen alkalommal készült sütik szoktak a legjobbak lenni.

Hozzávalók:

70 dkg finom liszt
5 dkg élesztő
2-3 teáskanál só,
1 teáskanál cukor
1,5 dl tej
3 evőkanál főtt, áttört krumpli vagy az ebédből megmaradt krumplipüré :-)
5 evőkanál tejföl
2 tojás sárgája
1 tojás a kenéshez
2 közepes fej vörös hagyma
5 dkg vaj

A vajon az apróra vágott hagymát lepirítottam.

Az élesztőt a cukros tejben felfuttattam. A liszthez adtam a sót, a krumplit, a tojássárgáját és a tejfölt, majd a tejes élesztőt és puha tésztát gyúrtam belőle. Egy óráig kelni hagytam.
Nyújtás után a pirított vajas hagymát szétterítettem a tésztán, majd feltekertem, ketté hajtottam és letakarva még kb. 20 percet hagytam pihenni. Ezzel a tekercses technikával meg lehet spórolni a többszöri hajtogatást. ;-)


A pihi után kinyújtottam, késsel berácsoztam, szaggattam, tojással megkentem,  és mehet a 220 fokos sütőbe. Aki kedveli a bors friss ízét, a tojáskenés után őrölhet rá borsot is! 

Jó étvágyat!
CsillaG sütöde

2 megjegyzés: