2016. január 3., vasárnap

Fehér kenyér

2016 első kenyerét sütöttem ma öreg tésztával. A mondás szerint: amilyen az első az évben, olyan lesz egész évben. Így legyen.  :-)



Én így készítem:

25 dkg öreg tészta (lentebb ennek is leírom az elkészítését)
25 dkg finom liszt
25 dkg rétes liszt
1 dkg élesztő
2 teáskanál só
2 evőkanál olaj
2 evőkanál burgonyapehely
3 dl víz

Ezen hozzávalókat egy tálba mérem és összegyúrom. Összeállás után szép fényes , rugalmas tésztává gyúrom. 30 percet pihenni hagyom, majd ismét átgyúrom , 15 percet letakarva ismét állni hagyom. Ezután lapítom enyhe nyomkodással, hogy a levegő eltávozzon belőle, majd cipót formálok belőle. Sütőpapírral bélelt jénai edénybe teszem, az edény tetejét megspriccelem vízzel és 1 óra 15 percig letakarva kelni hagyom. A sütőt felmelegítem 230 fokra. A kelési idő letelte után pengével bevagdosom a tésztát és vízzel spriccelem. 50-60 percig sütöm. Az utolsó 10 percben lejjebb veszem a sütési hőfokot 200 fokra és az edény tetejét is leveszem róla. Amint elkészült megspricceljük vízzel, ettől lesz szép fényes és gusztán repedezett.


Az öreg tésztát előző nap el kell készíteni. 
Hozzávalók:
50 dkg finom liszt
3 dl víz
fél teáskanál só
1 dkg élesztő

Ezeket összekeverjük és lefedve másnapig a konyhapulton hagyjuk. Meg fog kelni és utána össze is fog esni. Ekkor jó. 
Ez az adag öreg tészta 3 kenyérhez is elég. Lezárt edényben a hűtőben eláll 1-1,5 hétig.

Jó étvágyat és kellemes sütést!
CsillaG sütöde

3 megjegyzés: