2016. augusztus 2., kedd

Faszénen sütött kürtőskalács

A hét végén végre volt rá idő és alkalom, hogy megsüssük a kürtőskalácsot a házi készítésű formán. Családi közös sütés volt. A lányok a tésztát készítették és tették a formára, a fiúk a faszén felett sütötték. Mivel elég sokan voltunk, nagyobb mennyiségű tésztát készítettem.



Hozzávalók:  (nagy családos, baráti társaságos mennyiség :-)  )

1 kg finom liszt
6 dl tej
1 teáskanál só
5-6 evőkanál cukor
2 egész tojás
1 tojás sárgája
5 dkg élesztő
10 dkg puha vaj

+ cukor a tészta külsejére és dió, kókusz, fahéj ízlés szerint.

A vaj kivételével mindent összegyúrok, mikor összeállt a tészta az olvadt vajat is beledagasztom.
Egy óráig kelni hagyom, majd nyújtom kb, 1-1,5 cm vastagra. Csíkokra vágom. A formát megkenem vajjal és  rátekerem a tészta csíkokat, párszor végig hengergetem a munkalapon, így eltűnnek a hézagok . Cukorba forgatom és a már parázsló faszén felett szép pirosra sütöm. Amint kész, szép karamell réteg képződött rajta, dióba forgatom. (vagy ízlés szerint kókusz reszelékbe, fahéjas cukorba)

Ez a forma elég nagy átmérőjű, amolyan régi fajta kalács méret, de lehet egész egyszerűen vastagabb faboton is sütni. A szabadtéri sütésnél nincs finomabb.



Jó étvágyat!
CsillaG sütöde

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése