2016. augusztus 12., péntek

Császárzsemle teljes kiőrlésű lisztből

A hagyományos, "sima" lisztből készült császárzsemle finom és nagyon mutatós péksütemény. Mivel az utóbbi hónapokban a családom tagjaival is megszerettettem a teljes kiőrlésű lisztekből sütött finomságokat, így a császárzsemlét is elkészítettem tk. búzalisztből. A hajtogatásról elfelejtettem fázisfotókat készíteni, én Limarától tanultam, a blogjában megtekinthető. (http://www.limarapeksege.hu/2010/04/csaszarzsemle-reggelire.html)






Hozzávalók:

40 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
2 evőkanál búzakorpa (elhagyható )
5 dkg sikér
1 csapott evőkanál só
3 evőkanál tejföl
3 evőkanál olaj
20 dkg öreg tészta
2 dkg élesztő
2,5 - 3 dl víz
lenmag, szezámmag

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Közepesen lágy, rugalmas tésztát kell kapjunk, a víz mennyisége a liszt minőségétől függ, óvatosan adagoljuk hozzá. Egy órát kelni hagyjuk, közben kétszer áthajtogatjuk. Az óra letelte után 12 részre vágjuk, 10 percet ismét pihenni hagyjuk, ez idő alatt a sikérszálak megnyúlnak és könnyű lesz sodorni a tésztát. Megformázzuk a zsemléket. A tetejét díszítjük lenmaggal és/vagy szezámmaggal.
A magok biztonságban a tetején maradnak, ha a zsemlék tetejét óvatosan vízbe mártjuk, majd a magkeverékbe. A tepsiben előkészítve, letakarva még 15 percet pihenni hagyjuk. 200 fokra felmelegítjük a sütőt és mielőtt betoljuk megspricceljük vízzel.

Jó étvágyat!
CsillaG sütöde



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése