Ezt a rozsos kenyeret most formában sütöttem, így az első szelettől az utolsóig egyforma méretűre lehet szelni. Könnyebb ebből szendvicset készíteni és az iskolába, munkába vinni.
Szerintem a rozshoz nagyon illik a kömény, így aki szereti tehet bele ízlés szerint. Én tettem. :-)
A sütést megelőző nap keverjünk össze
15 dkg teljes kiőrlésű rozslisztet,
1 dkg élesztőt és
2 dl vizet,
és hagyjuk másnapig a konyhapulton.
A sütés napján ehhez a masszához adjuk a következőket:
40 dkg kenyérliszt (BL 80)
2 evőkanál sikér
2 teáskanál só
2 evőkanál olaj
2 evőkanál lenmag
ízlé szerint köménymag (szemes + őrölt)
1 dkg élesztő
kb. 2 dl víz
A hozzávalókból megdagasztjuk a tésztát és egy óráig kelni hagyjuk, félidőben meghajtogatjuk.
Kelés után a tésztát formára alakítjuk, a formát kibéleljük sütőpapírral és beletesszük tovább kelni.
Le kell fedni, mivel nekem 2 db püspökkenyér formám van, így a másikat használtam erre a célra.
A felső tepsit kicsit megspricceljük vízzel és így hagyjuk még kelni szintén kb. 1 óráig,
A tésztát is megspricceljük vízzel és 220 fokos sütőben sütjük kb. 40-45 percig, az utolsó 10 percben vegyük le a tetőt.
Jó étvágyat!
CsillaG sütöde
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése