Nem bonyolult elkészíteni, de a sütést megelőző nap pár perces elő - munkát igényel.
Tehát, gyúrjunk össze:
20 dkg teljes kiőrlésű búzalisztet
5 gramm élesztőt és
150 gramm vizet.
Ezt a kis előtészta darabot másnapig hagyjuk a konyhapulton letakarva pihenni.
Érdemes ezt az előkészületet megtenni, mert ettől lesz szép lukacsos, könnyű a kenyér.
A sütés napján a kenyér összeállítása:
Az összes előtészta
80 gr teljes kiőrlésű búzaliszt
150gr sima búzaliszt
50 gr zabpehelyliszt
50 gr búzasikér
1 evőkanál só
10 gr friss élesztő
2 evőkanál olaj
kb. 2 dl víz
Az alapanyagokat összedagasztjuk, míg szép sima tésztát kapunk, és 50 percet kelni hagyjuk.
A kelési idő letelte után óvatosan hajtogatom, formázom és fedeles jénaiba teszem, melynek a tetejét megspriccelem vízzel, és ismét kb. 50 percet hagyom állni.
A sütőt 220 fokra felmelegítem, a tészta tetejét vizezem, bevágdosom, a jénai tetejét is ismét vizezem és be a sütőbe. Kb. 50 percig sütöm, az utolsó 15 percben leveszem a sütőt 200 fokra és az edény tetejét is eltávolítom. Rácson hűtöm.
Jó étvágyat!
CsillaG sütöde
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése