Nos, ez nem egy gyors kavarós süti, de érdemes időt tölteni vele, mert egészséges és nagyon finom.
Hozzávalók:
kb. 1 kg alma
1-1 kávéskanál fahéj, citromhéj, édesítő
1/2 kg teljes kiőrlésű liszt (aki nem kedveli, finom fehér liszt)
1 cs. szárított élesztő
1 tojás
1 kávéskanál só
1 kávéskanál 4:1 édesítő
3 dl tej (finom liszt esetén 2,5 dl)
25 dkg vaj vagy margarin (fagyasztott)
a kenéshez 1 db tojás
A lisztet elkeverjük az élesztővel, sóval, édesítővel, tojással és tejjel összegyúrjuk.
A tésztát kinyújtjuk téglalap alakúra, a fagyos vajat ráreszeljük, majd feltekerjük.
20 percenként háromszor nyújtjuk és hajtogatjuk a tésztát.
Amíg "pihengél" a tészta, megtisztítjuk az almát, gyaluljuk vagy reszeljük és kicsit negpároljuk. Fűszerezzük ízlés szerint. Én fahéjat, citromhéjat és kevéske édesítőt tettem bele.
A tészta 2/3- át fél centi vastagra nyújtjuk, majd az almából kis halmokat teszünk rá. A maradék 1/3 tésztát is nyújtjuk jó vékonyra, és rácsozóval mintázzuk , majd beborítjuk az almás tésztát. Daraboljuk az alma halmok mentén és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük , lekenjük tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben sütjük.
Jó étvágyat kívánok!
CsillaG sütöde
Ez az én rácsozó kis eszközöm, de ennek híján késsel vagy pizza vágóval is szép mintákat lehet kialakítani, vagy egyszerűen tészta csíkokkal rácsozni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése