2021. február 10., szerda

Teljes kiőrlésű mini bagett

Rozskovásszal készítettem teljes kiőrlésű búzalisztből kis bagetteket. A kovászos péksütik akkor a legfinomabbak, ha lassan kelnek, így  egész éjszaka pihent, várakozott a hűtőben.



Hozzávalók:

60 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt

(most a lisztes zsákban már csak 54 dkg volt, így a maradék dekát finom fehér liszttel pótoltam )

20 dkg aktív kovász  (nekem rozskovász van)

(egyébként, aki nem kovászol, készítheti 2,5 dkg friss élesztővel vagy 1 csomag szárított élesztővel, ebben az esetben kb. egy óra múlva már sütheti is)

5 dkg sikér

5 dl langyos víz

1 teáskanál só

pici olaj a kelesztő tál aljába

 

A kovászt elkeverem a vízzel, majd mehet bele a liszt, sikér , só. Dagasztom szép sima tésztává. 

Olajos tálba teszem keleszteni, kb. fél óránként hajtogatok rajta vagy háromszor.

Ezután 4 részre osztom a tésztát, szívem, kedvem szerint formázom. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem, letakarom, majd mehet a hűtőbe reggelig.

Míg a pulton várakozik a tészta, előmelegítem a sütőt 230 fokra, és mehet is be sülni.

A kovásszal készült kenyereknek, kifliknek, sütiknek sokkal "istenibb" íze van és sokkal tovább is puha , ropogós marad.

Jó étvágyat kívánok!

CsillaG sütöde




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése