Rozskovásszal készítettem teljes kiőrlésű búzalisztből kis bagetteket. A kovászos péksütik akkor a legfinomabbak, ha lassan kelnek, így egész éjszaka pihent, várakozott a hűtőben.
Hozzávalók:
60 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
(most a lisztes zsákban már csak 54 dkg volt, így a maradék dekát finom fehér liszttel pótoltam )
20 dkg aktív kovász (nekem rozskovász van)
(egyébként, aki nem kovászol, készítheti 2,5 dkg friss élesztővel vagy 1 csomag szárított élesztővel, ebben az esetben kb. egy óra múlva már sütheti is)
5 dkg sikér
5 dl langyos víz
1 teáskanál só
pici olaj a kelesztő tál aljába
A kovászt elkeverem a vízzel, majd mehet bele a liszt, sikér , só. Dagasztom szép sima tésztává.
Olajos tálba teszem keleszteni, kb. fél óránként hajtogatok rajta vagy háromszor.
Ezután 4 részre osztom a tésztát, szívem, kedvem szerint formázom. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem, letakarom, majd mehet a hűtőbe reggelig.
Míg a pulton várakozik a tészta, előmelegítem a sütőt 230 fokra, és mehet is be sülni.
A kovásszal készült kenyereknek, kifliknek, sütiknek sokkal "istenibb" íze van és sokkal tovább is puha , ropogós marad.
Jó étvágyat kívánok!
CsillaG sütöde
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése