2021. február 19., péntek

Kovászos sajtos-pórés csiga

A kenyér sütéshez előkészített kovászból maradt bőven és gondoltam készítek vacsorára sajtos csigát. Az az igazság, hogy sajt is bőven akadt a hűtőben ( 3 féle is), mostanában nem fogyasztottunk belőle, így adta az is magát.



Hozzávalók:

50 dkg kenyérliszt

20 dkg kovász (kovász nem lévén, 2,5 dkg friss élesztő vagy 1 csomag szárított élesztő)

kb. 2,5 dl víz ( élesztő használata esetén változik, közepesen lágy tésztát kell kapjunk)

3 dkg olvasztott vaj

1 evőkanál só

30 dkg sajt

3 evőkanál tejföl

a tetejére 1 evőkanál tejföl 1 db tojással kikeverve


A kovászt elkeverjük a vízzel, majd mehet hozzá a liszt, vaj és a só. Sima tésztát dagasztunk belőle, majd egy órát kelni hagyjuk. (élesztős esetén nincs szükség ennyi időre)

Lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk és megkenjük tejföllel, rászórjuk a reszelt sajtot és pár karika vékonyra vágott póréhagymát is szórunk rá. (természetesen, aki nem kedveli a hagymát, ki is hagyhatja)



Feltekerjük szorosan a hosszabb oldalánál kezdve, és kb. 3 cm széles szeletekre vágjuk. Tepsire helyezzük, a tojást a tejföllel elkeverjük és megkenjük vele a csigákat. Letakarva, ismét egy órát hagyjuk kelni.

180 fokosra előmelegített sütőben sütjük.

A kovásszal készített sütemények egészségesebbek és tovább maradnak puhák.

Jó étvágyat kívánok!

CsillaG sütöde








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése