A kenyér sütéshez előkészített kovászból maradt bőven és gondoltam készítek vacsorára sajtos csigát. Az az igazság, hogy sajt is bőven akadt a hűtőben ( 3 féle is), mostanában nem fogyasztottunk belőle, így adta az is magát.
Hozzávalók:
50 dkg kenyérliszt
20 dkg kovász (kovász nem lévén, 2,5 dkg friss élesztő vagy 1 csomag szárított élesztő)
kb. 2,5 dl víz ( élesztő használata esetén változik, közepesen lágy tésztát kell kapjunk)
3 dkg olvasztott vaj
1 evőkanál só
30 dkg sajt
3 evőkanál tejföl
a tetejére 1 evőkanál tejföl 1 db tojással kikeverve
A kovászt elkeverjük a vízzel, majd mehet hozzá a liszt, vaj és a só. Sima tésztát dagasztunk belőle, majd egy órát kelni hagyjuk. (élesztős esetén nincs szükség ennyi időre)
Lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk és megkenjük tejföllel, rászórjuk a reszelt sajtot és pár karika vékonyra vágott póréhagymát is szórunk rá. (természetesen, aki nem kedveli a hagymát, ki is hagyhatja)
Feltekerjük szorosan a hosszabb oldalánál kezdve, és kb. 3 cm széles szeletekre vágjuk. Tepsire helyezzük, a tojást a tejföllel elkeverjük és megkenjük vele a csigákat. Letakarva, ismét egy órát hagyjuk kelni.
180 fokosra előmelegített sütőben sütjük.
A kovásszal készített sütemények egészségesebbek és tovább maradnak puhák.
Jó étvágyat kívánok!
CsillaG sütöde
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése