2017. január 10., kedd

Vajas kifli

A legtöbb péksüteményt öreg tésztával készítem. 
Ez is így készült, mert sokkal finomabb, tovább marad friss /bár nálunk ennek nincs jelentősége, mert hamar elfogy  :-)  / és nem utolsó sorban egészségesebb, mivel így csak kevéske élesztő szükséges hozzá. 
Az öreg tésztát előző nap el kell készíteni. 
Ez az öreg tészta adag 4 sütéshez is elegendő. 
A hűtőben jól záródó dobozban akár 2 hétig is eláll, így csak elő kell kapni és használható is.

Öreg tészta:
50 dkg finom liszt
10 gramm élesztő  (nem tévedés, csak ennyi)
3 dl víz
csipet só

Ezeket egyszerűen összegyúrjuk és letakarva éjszaka a pulton hagyjuk. Másnaptól használhatjuk, a maradék mehet a hűtőbe.




Kifli hozzávalói:

50 dkg finom liszt
2 teáskanál só
20 dkg öreg tészta
1,5 dl tej
1,5 dl víz
8 gramm élesztő
5 dkg vaj (nem margarin)

A hozzávalókat összegyúrjuk, sima rugalmas tésztává dagasszuk, majd kb.1 óráig kelni hagyjuk. Közben 1-2 szer hajtogathatjuk a tésztát. Kelés után 8 részre daraboljuk és minél vékonyabbra, háromszög alakúra nyújtjuk, majd feltekerjük. A tepsiben még pihentetjük 20 percet, majd vízzel lespriccelve 200 fokos sütőben sütjük.

Jó étvágyat kívánok!
CsillaG sütöde







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése