Vágytam már a régi almás sütik ízére. Esős délután épp megfelelő idő az elkészítéséhez. Minden megtalálható volt hozzá itthon, úgyhogy sip-sup nekiálltam.
Hozzávalók:
Töltelék:
1 kg alma (már tisztítva, reszelve)
2 evőkanál cukor (illetve alma fajtájától függ, lehet több is, mi nem szeretjük a nagyon édes sütiket)
1 citrom leve
2 teáskanál fahéj
2 evőkanál búzadara
3 tojás fehérje + 1 evőkanál cukor + csipet só
Tészta:
50 dk liszt
15 dkg zsír
3 tojás sárgája
csipet só
1 csomag szárított élesztő ( vagy 2,5 dkg friss)
2 dl tej
1 teáskanál cukor
marék dió
A töltelék készítésével kezdjük. A reszelt almát a cukorral és a citrom levével feltesszük főzni. Addig puhítjuk, amíg elfő a leve, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a fahéjat és a búzadarát. Hagyjuk hűlni.
A tésztát addig összeállítjuk. A langyos tejben feloldjuk a cukrot és belekeverjük az élesztőt. A liszthez adjuk a sót és a zsírt elmorzsoljuk benne. Ezután jöhet a tejes élesztő és a tojások sárgája. Összegyúrjuk, könnyen nyújtható tésztát kapunk. Ketté vesszük, letakarva picit pihentetjük .
A tojásfehérjét csipet sóval és egy evőkanál cukorral kemény habbá verjük, majd a kihűlt almatöltelékhez keverjük óvatosan.
Egy közepes tepsit (25 x 35 cm) kibélelünk sütőpapírral. Mehet bele a tészta fele kinyújtva, majd erre megy a habos alma, és a tetejére a tészta másik fele. Én pici tojásfehérjét kevéske tejjel elkevertem, azzal lekentem. Durvára vágott dióval díszítettem és meghintettem cukorral. Pár helyen megszurkáltam, hogy a gőz majd tudjon távozni. Amíg a sütő felmelegedett 190 fokra, addig pihent és kicsit kelt a tészta. Kb. 30 percig sütöttem, szép pirosra.
Jó étvágyat kívánok!
CsillaG sütöde
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése