2018. január 18., csütörtök

Gyökérkenyér teljes kiőrlésű lisztből

A gyökérkenyér nagy előnye, hogy nem kell dagasztani, sokat babusgatni és nem utolsó sorban isteni finom. ☺  Most 100 %-ban teljes kiőrlésű búzalisztből készítettem szárított paradicsommal és fekete olivabogyóval dúsítva.



Hozzávalók:

450 gr teljes kiőrlésű búzaliszt
40 gr sikér
2 teáskanál só
25 gr élesztő
1-2 evőkanál olivaolaj
4,2 dl víz
ízlés szerint oreganó, aszalt paradicsom, olivabogyó


A sütés előtti napon a fenti alapanyagokat egész egyszerűen összekeverjük egy kanállal.
Letakarva, szoba hőmérsékleten hagyjuk másnapig pihenni. Én este kevertem össze és másnap délután sütöttem, de már reggel is meg lehet sütni.
Lágy tésztát kapunk, amit bőven lisztezett felületen egyszerűen megcsavarunk két irányba, majd sütőpapírral bélelt jénai edénybe tesszük és 1 órát állni hagyjuk még.
A sütőt 220 fokra felmelegítjük és lefedve kb.30 percig sütjük, majd fedés nélkül még kb. 15 percig.

Jó étvágyat kívánok!
CsillaG sütöde




1 megjegyzés:

  1. Szia!
    Nem kell hütözni,nem kel túl?
    En elkezdtem de 20 perc múlva már nagy volt a tészta,megkelt,igy inkább hütöztem☺️,izre szuper lett,de eleg tömör lett a bèlezete.
    Ha kinthagyom a pulton nemfog túl kelni?
    Köszönöm szépen a segítséget 🥰

    VálaszTörlés